Πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

kyritsis-660

Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που υπέγραψε και ο Γιώργος Κυρίτσης

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος και το άρθρο 116 του Κανονισμού της Βουλής.

Αναλυτικά η πρόταση:

H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση «Μικρής ΔΕΗ». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της «Μικρής ΔΕΗ».

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

.