Υπερ της “μικρής ΔΕΗ” ο Μιχάλης Ταμήλος

tamilos vouli2

O βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.».

Συγκεκριμένα η τοποθέτηση του κ. Ταμήλου έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, η κοινωνία είναι σε κρίση και η κατάσταση αβεβαιότητας που υπάρχει επιτρέπει να επικρατεί άκρατος λαϊκισμός, ο οποίος μεταφέρεται από τα σύγχρονα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και από τα κόμματα της Βουλής και εκτός Βουλής.
Γενικά η κοινωνία δυσκολεύεται να αποδεχθεί μια πραγματικότητα που απαιτεί αλλαγές στη ζωή μας όπως την έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Όλοι έχουμε συνηθίσει να τα ζητούμε όλα από το κράτος, παιδεία, υγεία, δρόμους, πάρκα, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, μουσεία, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς και ό,τι άλλο θέλουμε, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά κοστίζουν και μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους ίδιους τους φόρους των Ελλήνων.
Όμως, η χρεοκοπία της χώρας έβαλε τέλος στα διαδοχικά δάνεια με τα οποία συντηρούσαμε και επεκτείναμε όλες αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές και ήρθε η δύσκολη στιγμή να επιλέξουμε ποια από όλα αυτά θα κρατήσουμε δημόσια και ποια θα τα πληρώνουν οι χρήστες.
Υπάρχουν απλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή που εμείς οι μεγαλύτεροι ζήσαμε. Αυτά προσγειώνουν ανώμαλα και φαντάζουν κυνικά και ξενίζουν πολλούς όταν ακούγονται πολλές φορές επίτηδες. Το ακραίο παράδειγμα με τη ΔΕΗ είναι ακριβώς μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να δεχθεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό μεν, δεν είναι όμως δωρεάν. Και σήμερα υπάρχουν 300.000 σπίτια που διέκοψαν το ρεύμα λόγω αδυναμίας να πληρώσουν.
Υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιοχές της χώρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες διαφόρων κατοικιών ή κτηνοτροφικών μονάδων την τοποθέτηση των στύλων, που κοστίζουν, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συμπολίτες, 900 ευρώ για τα 50 μέτρα. Δηλαδή αν κάποιος απέχει 500 μέτρα από το τελευταίο ηλεκτροδοτημένο σημείο της πόλεώς του, πρέπει να δώσει 5.500 ευρώ στη ΔΕΗ για να φέρει το ρεύμα εκεί.
Πρέπει να γνωρίζουν επίσης οι πολίτες ότι οι δήμοι πληρώνουν σήμερα την κρατική ΔΕΗ με τιμή οικιακού ρεύματος για να φωτίζουν τους δρόμους.
Όλα αυτά λοιπόν τα αφήνουμε να υπάρχουν ως έχουν, λόγω του γεγονότος ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα δεκάδες δάνεια που εγγυήθηκε το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, η ΔΕΗ έκανε αυτά που έκανε χωρίς να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες της χώρας.
Ειπώθηκε στην αρχή από τον Υπουργό, πάρα πολύ παραστατικά, ότι έχουμε 5 δισεκατομμύρια χρέη τα οποία πρέπει να πληρωθούν κάποια στιγμή. Αν αναλογιστούμε ότι στα 6 εκατομμύρια των ενεργών ηλεκτρικών συνδέσεων αντιστοιχούν 5 δισεκατομμύρια χρέη, συν περίπου 1 δισεκατομμύριο που χρωστάμε για μη καταγραφέντα χρέη, όπως είναι οι εργολαβικές συμβάσεις κ.ο.κ., για κάθε μία σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα η ΔΕΗ οφείλει 1.000 ευρώ.
Πώς η ΔΕΗ θα εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες και παίρνουμε διαδοχικές παρατάσεις; Με τι χρήματα θα εκσυγχρονίσει αυτά τα εργοστάσια, έτσι ώστε να παράγουν οικονομικά το ρεύμα χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον;
Πλέον ξέρουμε πολύ καλά ότι απαγορεύεται στο κράτος να δώσει εγγυήσεις πλέον στη ΔΕΗ για να συνάψει νέα δάνεια. Θα πρέπει η ίδια η ΔΕΗ, με τα δικά της κεφάλαια, με τη δική της περιουσία να αποταθεί στους τραπεζικούς ευρωπαϊκούς ομίλους και στο εξωτερικό για να βρει δάνεια και να κάνει τον εκσυγχρονισμό. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα σήμερα και εμείς δεν την ξέρουμε;
Άρα, είναι δεδομένο ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία η ΔΕΗ είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, άσχετα αν κάποιοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης και ορισμένα κόμματα πολλές φορές ωραιοποιούν την κατάσταση. Η κατάσταση είναι τραγική.
Και όποιος μπορεί να μιλήσει ιδιαιτέρως με τους οικονομικούς παράγοντες της ΔΕΗ, ξέρει ότι και με την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών από τους πολίτες, που έχουν διογκωθεί στο 1,4 δισ., κάτι που έχει περιορίσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ, μετά βίας η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Άρα όλα αυτά τι δείχνουν; Δείχνουν ότι είναι η στιγμή να γίνει μία ουσιαστική παρέμβαση, χωρίς να ζημιωθεί κανένας παράγοντας που σήμερα συμμετέχει στη ΔΕΗ –και εννοώ τους εργαζόμενους, το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τον τελευταίο εργαζόμενο μέχρι και τη διοίκηση- αλλά από την άλλη, να ωφεληθεί ο πολίτης, ο καταναλωτής.
Επομένως, το νομοσχέδιο αυτό για τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης ηλεκτρικής εταιρείας είναι μία ουσιαστική παρέμβαση της Κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, αλλά και μία αναγκαία κίνηση, ένα καινοτόμο εγχείρημα για να μπορέσει η χώρα μας να έχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό το καινοτόμο εγχείρημα προφανώς έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες οι οποίες πρέπει να λυθούν στο ενδιάμεσο διάστημα, για να υλοποιηθεί βήμα-βήμα. Όμως πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι αυτό το εγχείρημα είναι στη σωστή μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Λειτουργεί υπέρ του ανταγωνισμού και της παροχής εναλλακτικού μέσου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τον καταναλωτή. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη στην εποχή που οι μισθοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ λόγω των επιπτώσεων της χρεοκοπίας της χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ενώ οι εργαζόμενοι μισθωτοί, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν δει τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους να μειώνονται ως και 50% ακόμη, ενώ ένα εκατομμύριο Έλληνες είναι στην ανεργία, το ρεύμα παραμένει το ίδιο όπως παλιά και ακόμη υψηλότερα. Δηλαδή τι θέλουμε τώρα; Και επειδή είναι δημόσια υπηρεσία η ΔΕΗ, υπό δημόσια διαχείριση, δεν πιστεύω να φαντάζεστε ότι κάποιοι εκεί μέσα επίτηδες το ανεβάζουν το ρεύμα για να κερδοσκοπήσουν.
Άρα, την εποχή που οι μισθοί και τα εισοδήματα όλων μειώνονται στο 50%, έχουμε συνεχείς αυξήσεις. Την 1η Ιουλίου έγινε ακόμη μία αύξηση. Αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα 11% και εγώ ο καταναλωτής, ας πούμε, στα Τρίκαλα δεν μπορώ να πάω σε μία άλλη εταιρεία να διεκδικήσω ένα καλύτερο τιμολόγιο. Θέλοντας και μη, αποδέχομαι την αύξηση.
Ποιο είναι το δημοκρατικά σωστό; Είναι το να υπάρχει και άλλος ένας πάροχος, όπως είναι και στην τηλεφωνία, ώστε να μπορέσω να πάω εκεί να διαπραγματευτώ, ανάλογα με το αν έχω σπίτι, βιομηχανία ή όποια δραστηριότητα έχω, μια καλύτερη τιμή που να με συμφέρει. Αυτό δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει. Είναι ένα μονοπώλιο που κοστίζει πολύ ακριβά και που όσο το αφήνουμε σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό κάθε ελληνικού νοικοκυριού.
Επομένως, η ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει, όπως είπαν και προηγουμένως οι συνάδελφοι, ότι σταδιακά ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές. Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες: Να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες προσφορές από πλευράς εταιρειών και σε χαμηλότερες τιμές, έτσι ώστε οι φτωχότερες οικογένειες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Κι εδώ πρέπει να τονίσουμε άλλο ένα σημείο στο οποίο η Αντιπολίτευση υποκρίνεται: Εδώ μιλάμε μόνο για την παραγωγική διαδικασία του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν μιλάμε ούτε για τη διαχείριση των δικτύων, που παραμένουν κρατικά, ούτε ακόμη και για τους υπόλοιπους ελέγχους σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας που παραμένουν υπό την αιγίδα του κράτους.
Εγγυόμαστε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι εάν δεν εισπράξουμε το καλύτερο τίμημα ποτέ δεν θα δεχθούμε να πουληθεί η ΔΕΗ κάτω του κόστους.
Εμείς οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επιτρέψουμε να εκποιηθεί η ΔΕΗ ούτε να ξεπουληθεί στα τοπικά συμφέροντα, που εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα, ενώ εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων θα ικανοποιηθούν. Κανένας δεν θα απολυθεί. Και τέλος, όλοι θα κατοχυρώσουν τη θέση τους και οι πολίτες θα έχουν μία καινούργια εναλλακτική πηγή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλότερες τιμές.
Ψηφίζω το νομοσχέδιο και πιστεύω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ευχαριστώ.

.