Πρωτ. Αθανασίος Π. Τύμπας : Ενορία, η μεγάλη μας οικογένεια

 enoria 24

Υπάρχει ελπίδα σ’ αυτόν τον τρελό κόσμο που ζούμε; Μπορεί να στηριχθεί κάπου ο σύγχρονος άνθρωπος, όταν γύρω του βασιλεύει η ηθική κατάπτωση και η οικονομική εξαθλίωση; Σίγουρα η οικογένειά μας και το σπιτικό μας, όταν σ’ αυτά βασιλεύει η αγάπη και η ειρήνη, είναι ένα σημαντικό αποκούμπι για να μην καταλήξουμε όλοι στα ψυχιατρεία.

Υπάρχει όμως και μια μεγαλύτερη από τους στενούς συγγενείς μας οικογένεια, στην οποία, εάν γίνουμε ενεργό μέλος, θα νιώσουμε μια πραγματική ασφάλεια. Η οικογένεια αυτή ονομάζεται ενορία και έχει ως αρχηγό της όχι έναν απλό άνθρωπο, αλλά έναν Θεάνθρωπο τον Ιησού Χριστό. Ενορία είναι η Εκκλησία μας και Εκκλησία κατά τον Απόστολο Παύλο είναι το «σώμα του Χριστού». Όλοι είμαστε μέλη Αυτού του Σώματος, γι’ αυτό όταν υποφέρει ένα μέλος του σώματος, κάποιος αδελφός μας δηλαδή, τότε υποφέρουμε όλοι. Είναι πραγματικά δύσκολο να το κατανοήσουμε αυτό όταν σκεφτόμαστε μόνο με την απλή λογική μας. Ο Θεός όμως μας έδωσε και καρδιά, η οποία κατανοεί και βιώνει πράγματα τα οποία δεν τα χωρά η ζυγαριά της λογικής μας. Έλα, ζήσε μέσα σε μια ενορία και τότε θα νιώσεις, θα αφουγκραστείς τις ανάγκες τόσο της δικής σου ψυχής, όσο και τις ανάγκες του διπλανού σου.

Ποιος σκέπτεται σήμερα το διπλανό του; Όλοι τρέχουμε να ικανοποιήσουμε μόνον τις ανάγκες του εαυτού μας. Ο ατομισμός και ο εγωισμός βασιλεύουν γύρω μας. Νά το καλό που μας έκανε η οικονομική κρίση. Τώρα σηκώνουμε και λίγο τα χέρια μας προς τον ουρανό να ζητήσουμε την βοήθεια της Παναγιάς και των Αγίων, ρίχνουμε και καμιά ματιά στον διπλανό μας , γιατί οι κοινές δυσκολίες της ζωής μας φέρνουν πιο κοντά.

Οι ενορίες σήμερα, παρά τις όποιες αδυναμίες τους, διότι είναι και ανθρώπινοι οργανισμοί, προσφέρουν πάρα πολλά τόσο για την ψυχική ισορροπία, όσο και για την οικονομική ανακούφιση του σύγχρονου ανθρώπου. Άδικα, άσχετοι με την ελληνική πραγματικότητα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή στρατευμένοι για διάφορους λόγους κατά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, κατηγορούν την Εκκλησία ότι βρίσκεται μακριά από τον λαό. Έψαξαν ποτέ αυτοί να βρουν πόσα συσσίτια λειτουργούν καθημερινά στις ενορίες μας; Πόσοι άνθρωποι θα καταλήγανε στα ψυχιατρεία, τα ναρκωτικά και τις φυλακές εάν οι ενορίες δεν λειτουργούσαν ως ψυχικά και σωματικά νοσοκομεία;

Αγαπητέ αδελφέ και αδελφή, μην ακούς το κακό που διαφημίζεται τόσο εύκολα γύρω μας. Ποτέ ο Χριστός, ποτέ η Εκκλησία δεν διαφήμισε μέσα στην ιστορία το έργο της. Εάν έχεις κάποιο ψυχικό κενό ή ακόμη και κάποιον σωματικό πόνο, αν είσαι καλοπροαίρετος και δεν αναζητάς, όπως οι μύγες την «βρωμιά» αυτού του κόσμου, εύκολα θα καταλάβεις ότι ο επίσκοπος αλλά και οι ιερείς της τοπικής σου Εκκλησίας, όταν τους χρειαστείς, θα είναι πάντα δίπλα σου.

.