Προσπάθειες για την δημιουργία συλλόγου μουσικών και καλλιτεχνών στα Τρίκαλα

Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα, θεωρούνται το αλατοπίπερο της ζωής. Άνθρωποι του μεροκάματου οι περισσότεροι, προσπαθούν με δυσκολία να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

Η πανδημία που διανύουμε ήταν το τελειωτικό χτύπημα για ολόκληρο τον κλάδο και υπάρχει δυστυχώς θέμα επιβίωσης για ολόκληρες οικογένειες πλέον. Καλούνται όλοι οι μουσικοί, καταρχήν να συμμετέχουν στον αγώνα του ΣΜΒΕ( Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδας) και να υπογράψουν για τη λήψη του επιδόματος των 800 ευρώ, για την κάλυψη των βασικών εξόδων του επόμενου διαστήματος. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και για τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί και στα Τρίκαλα ένας σύλλογος καλλιτεχνών, διεκδικώντας γενικότερα καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους του κλάδου, σε ένα πράγματι εύθραυστο περιβάλλον.

Ως πρώτη κίνηση, σε συνεργασία με το δήμο, θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει σταδιακά και στα πλαίσια των συνθηκών, να παραχωρηθεί ένας χώρος όπου θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικά δρώμενα που θα μεταδίδονται σε live streaming από τις σελίδες του δήμου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα να υπάρχει ένας ηλεκτρονικός κουμπαράς, όπου εκείνη τη στιγμή θα μπορεί ο κάθε θεατής, όπου κι αν βρίσκεται, να συνδράμει με όποιο ποσό επιθυμεί και το σύνολο, να διατίθεται ισόποσα στα μέρη του συλλόγου.

Επίσης, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (που έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούν καλλιτεχνικά τα μαγαζιά), που αναμένεται βάσει στοιχειοθετημένων προβλέψεων η εξ ολοκλήρου υποχώρηση της πανδημίας, να πάρει σάρκα κ οστά η πρόταση για τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής παρέμβασης, παρόμοιας με το Χάραμα της Πάτρας, ενδεχομένως στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη ή του Μολυβένιου (Κουρσούμ) πολιτιστικού κέντρου, λειτουργώντας με παρόμοιες συνθήκες όπως προηγουμένως περιγράφηκαν.

Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μύλο, δύνανται να οργανώσουν και να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες, στη νέα αυτή κατάσταση, να σταθούν στα πόδια τους δημιουργικά και ως χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Γιάννης Μπουμπουρέσης-Τρικαλινός μουσικός