Προσκυνηματικό Πυροσβεστικό Οδοιπορικό στο Περιβόλι της Παναγιάς

Ολιγοήμερη Προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική πολιτεία πραγματοποίησε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων  κ. Σπανός συνοδευόμενος από εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, Πατέρα Ευάγγελο Καραμίντζιο καθώς και Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους από την Π.Υ. Τρικάλων και τα Π. Κ. Οιχαλίας και Πύλης.

Κατά την παραμονή και διαμονή τους, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους εκεί Πατέρες, επισκέφτηκαν την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, την Σκήτη Προφήτη Ηλία, την ιερά Μονή Παντοκράτορος και Σίμωνος Πέτρας, ενώ παράλληλα ξεναγήθηκαν στους χώρους, στα εργαστήρια, στα σκευοφυλάκια και τις  βιβλιοθήκες των Μονών.

Μέσα από αυτήν την εμπειρία, στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, όπου και φιλοξενήθηκαν, οι συμμετέχοντες  γίναν κοινωνοί του μυστήριου της εξομολογήσεων και θείας ευχαριστίας, πήραν μία εικόνα από τον Μοναχισμό, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινότητας, τα χαρακτηριστικά της, διαπιστώνοντας ένα βιωματικό και εναλλακτικό τρόπο κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να κατηχηθούν από τον γέροντα Εφραίμ και να διαλεχθούν μαζί του δημιουργικά, να θαυμάσουν την περίφημη αρχιτεκτονική των ναών, αριστουργήματα της αγιογραφίας, χειρόγραφα των βιβλιοθηκών στις Μονές του Αγίου Όρους, εκδοχές της βυζαντινής μουσικής τέχνης, έργα ξυλογλυπτική κ.α. μέσα από ανεξίτηλες και πολύ όμορφες εντυπώσεις.

Ο μοναστηριακός τρόπος ζωής με τους ιδιαίτερους στόχους του, η διαφορετική καθημερινότητα των μοναχών, αλλά και το εκπληκτικό, παρθένο φυσικό περιβάλλον αποτέλεσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όσους συμμετείχαν στο οδοιπορικό.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας για την άψογη διοργάνωση της επισκέψεως μας στο πρόσωπο του πατέρα Ευάγγελου, υπεύθυνου συνοδού, στους πυροσβέστες που μετείχαν του προσκυνήματος, αλλά και των πυροσβεστών που παρέμειναν στο καθήκον για την επιχειρησιακή κάλυψη του Νομού διατελούμε με τα τιμής..

Ο Διοικητής

 

Αντώνιος Ν. Σπανός

Πύραρχος