Προς σχηματισμό κυβέρνησης η Μέι-συμφώνησε με τους Ενωτικούς

Προς σχηματισμό κυβέρνησης η Μέι-συμφώνησε με τους Ενωτικούς όπως μεταδίδει το SkyNews.Το DUP συγκέντρωσε 10 έδρες και μαζί με τις έδρες των Τόρις σχηματίζει κυβέρνηση.  Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Σήμερα η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει και σύνθεση κυβέρνησης.

Η Τερέζα Μέι μεταβαίνει στις 14:30 στο Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από την βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Αλλαγή πλεύσης 

Η Μέι πάντως  θα υποχρεωθεί να αλλάξει πλεύση: πρώτον σε ό, τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησής της (οι εξαγγελίες της που έβαζαν στο στόχαστρο τους συνταξιούχους αλλά και η απουσία προγράμματος για την παιδεία και τους νέους φαίνεται ότι της στοίχησε ακριβά). Οι Τόρις που συγκεντρώνουν ποσοστό 43% έχουν χάσει περίπου 12  έδρες σε σχέση με τις περασμένες εκλογές και σε πολλές περιφέρειες γνωστά στελέχη των Τόρις ηττήθηκαν.

Κυβέρνηση με το DUP

Η μόνη επιλογή της Μέι ήταν μια σύμπλευση με το DUP του Ιρλανδούς Ενωτικούς που καταλαμβάνουν 10 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Το κόμμα έχει υποστηρίξει ένα soft Βrexit σε αντίθεση με την Μέι.

Το πολιτικό  μέλλον της Μέι

Η εκλογική πανωλεθρία των Τόρις οφείλεται στην υπέρμετρη φιλοδοξία της. Το όραμα της Μέι ήταν να γίνει μια νέα Θάτσερ, ζήτησε μια ισχυρή εντολή για να οδηγήσει τη χώρα σε σκληρό Brexit, έπαιξε και έχασε.

Η τελική πρόβλεψη του BBC δίνει 319 έδρες στους Συντηρητικούς και 261 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες.Το SNP που υπέστη μεγάλες απώλειες καταλαμβάνει 35 έδρες και 12 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

Σκληρό ή ήπιο Brexit;

Oι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit βγαίνουν ηττημένοι από τις  κάλπες. Η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της και τελικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό επίτροπο, ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

Οι αντίπαλοι του Brexit από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν μια αλλαγή προς ένα πιο «ήπιο» Brexit. «Οι όροι του Brexit πρέπει να διαπραγματευτούν με ριζικά διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, που διαχειρίζεται ένα ταμείο που συγκέντρωνε πόρους για όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της ΕΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας Best for Britain.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ανησυχεί. «Το Brexit κινδυνεύει», δηλώνει και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική. «Έχουμε επικαλεστεί το άρθρο 50 και βρισκόμαστε καθ’ οδόν. Η Μέι έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο. Ακόμη και ο (υπουργός αρμόδιος για το Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις έχει αρχίσει να κάνει υποχωρήσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Θα υπάρξουν καθυστερήσεις; 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.”Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί ο χρόνος περνάει”, είπε στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Ροτ, ο οποίος ανήκει στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).”Ανεξάρτητα από το ερώτημα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, ο χρόνος κυλάει…Έχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευτούμε την έξοδο…επομένως δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο τώρα”, πρόσθεσε.

Η JP Morgan αναφέρει ότι ίσως η Μέι ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.  «Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

 

Φωτογραφίες: Reuters/thetoc