Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων – ΠΔΣΟ. Παρέμβαση σχετικά με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2021

Συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια από την πρώτη προβολή το 1972, της κωμωδίας του Ελληνικού κινηματογράφου «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΓΕ ΠΛΑΚΑ» με πρωταγωνιστή των αείμνηστο Λάμπρο Κωνσταντάρα, σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών, ζηλεύοντας τη δόξα των συντελεστών της παραγωγής αυτής, αποφάσισαν να τη μετασκευάσουν, με νέους συντελεστές και να τη μεταφέρουν στη σημερινή εποχή, μη αντιλαμβανόμενοι ότι τη μετατρέπουν σε τραγωδία.

Αποφάσισαν λοιπόν οι ίδιοι να «σπάσουν πλάκα», σπάζοντας τα νεύρα του συνόλου του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνών αλλά και των επιχειρήσεων της χώρας τοποθετώντας τους στο ρόλο του θύματος, διαρρέοντας αναίτια στα Μ.Μ.Ε. ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2021. Ο λόγος προφανής και δεν είναι άλλος από την συγκάλυψη των ευθυνών τους, που με τις επιλογές τους οδήγησαν στην αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Στη νέα αυτή μετασκευή οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες και οι πρωταγωνιστές γνωστοί, όπως και τα θύματα άλλωστε, που δεν είναι άλλοι από τους λογιστές-φοροτέχνες και το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι οι διαρροές για μη ύπαρξη παράτασης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποτελούν εκβιασμό και προσπάθεια μεταβίβασης των ευθυνών των σκηνοθετών και σεναριογράφων προς τα θύματα, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκάλυψη και τη μεταβίβαση των αποκλειστικά δικών τους λαθεμένων επιλογών.

Αλήθεια κύριοι, σε ποιους επιλέξατε να κάνετε πλάκα, τοποθετώντας τους στο ρόλο του θύματος με βάση το σενάριο σας; Σε αυτούς που δυόμιση χρόνια τώρα, στην περίοδο της πανδημίας (covid εποχή), κάνουν πράξη τις όποιες κυβερνητικές επιλογές για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα από ένα κυκεώνα διάφορων πλατφορμών του ψηφιακού σας κράτους, που η μία δεν «βλέπει» την άλλη; Σε αυτούς που (μετά τους υγειονομικούς) βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κρατώντας τα γραφεία τους ανοικτά υπηρετώντας την κοινωνία, όταν το επιτελικό σας κράτος ήταν στα όρια της κατάρρευσης; Σε αυτούς που εδώ και δυόμιση χρόνια ως μάχιμος σχηματισμός δίνει τη μάχη εκ του συστάδην για τη στήριξη της κοινωνίας και που με τις επιλογές σας το οδηγείτε να μάχεται σε «ναρκοπέδιο» στην ίδια του την πατρίδα;

Αλήθεια κύριοι, μήπως δεν γνωρίζετε ποιο υπουργείο κυβερνάτε και σε ποιόν πλανήτη ζείτε και αδίκως σας κατηγορούμε; Εάν όντως δεν γνωρίζετε, πείτε το ευθαρσώς και ελάτε να το συζητήσουμε και αλλάξτε το σενάριο που οδηγεί στη μετασκευή της κωμωδίας σε τραγωδία!

Πεποίθησή μας όμως είναι ότι προσποιείστε ότι δεν γνωρίζετε και κάνετε «πλάκα», υπερηφανευόμενοι ότι φέτος το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε έγκαιρα. Αποφεύγεται όμως να μιλήσετε:

α) Για τις ημερομηνίες έκδοσης των αποφάσεών σας, που αφορούν στις οδηγίες συμπλήρωσης των επικαιροποιημένων εντύπων υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και των ερμηνευτικών της …… ερμηνείας αυτών.

β) Για τις έκτακτες υποχρεώσεις, που επιβάλατε στον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνών με ασφυκτικές προθεσμίες, την περίοδο που επαίρεστε ότι ήταν ανοικτό το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων (power pass, fuell pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τροποποιήσεις όλων των συμβάσεων εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, επικαιροποίηση των στοιχείων όλων των φορολογουμένων, υποχρεώσεις προγράμματος Γέφυρα 2, αλλαγή εκ νέου των συμβάσεων προσωπικού στα επισιτιστικά επαγγέλματα και ενημέρωση του ΕΡΓΑΝΗ, αποστολή στο ΕΡΓΑΝΗ του βιβλίου αδειών προσωπικού, λογιστικοποίηση και ρύθμιση των επιστρεπτέων προκαταβολών, πρόγραμμα τουρισμός για όλους, πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2 κ.λ.π.).

γ) Για την τραγωδία του my data, όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναδείξει και στα προβλήματα που δημιούργησε στην έγκαιρη ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. (Προφανώς και είμαστε υπέρμαχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης αλλά στα πλαίσια ενός συστήματος που θα υπηρετεί στο σύνολό του το στόχο αυτό, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατική αντίληψη και την ανούσια τυπολατρία. Σύντομα θα επανέλθουμε διεξοδικά για το θέμα αυτό).

δ) Για τις τακτικές δηλωτικές υποχρεώσεις του μηνός Ιουλίου (Φ.Π.Α. για το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής επικράτειας, ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών, intrastat, Α.Π.Δ. προσωπικού, Φ.Μ.Υ. προσωπικού, αποστολή δεδομένων στο my data κ.λ.π).

ε) Για τις τρέχουσες και ρουτίνας υποχρεώσεις (προσλήψεις και αποχωρήσεις προσωπικού, υπολογισμός μισθοδοσίας και επιδομάτων προσωπικού, ρυθμίσεις οφειλών, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας κ.λπ.).

στ) Για τη δυνατότητα και τις αντοχές του συστήματος της Α.Α.Δ.Ε. να υποδεχτεί 150.000 δηλώσεις εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ημερησίως και ταυτόχρονα άλλων τόσων, τις τελευταίες ημέρες του μήνα, δηλώσεων Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.).

ζ) Για την απαίτηση των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία να απολαμβάνουν συνθήκες εργασίας της σύγχρονης εποχής και όχι μεσαίωνα – εκτός και εάν αυτό είναι επιλογή σας.

η) Για την ανάγκη διαχωρισμού της ανθρώπινης ύπαρξης από το υποζύγιο και το μηχανικό κατασκεύασμα.

Αφού λοιπόν εσείς αποφεύγετε να μιλήσετε για όλα τα παραπάνω αρκούμενοι στις εξαγγελίες από «θρόνου» (από όπου στη συνέχεια μπορεί και πάλι να μιλήσετε για παρατασάκηδες ή και να το προχωρήσετε και άλλο προσθέτοντας στους χαρακτηρισμούς και όρους όπως τεμπέληδες, αργόσχολοι κ.λ.π., είναι της εποχής άλλωστε όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσακίρη), θα θέλαμε να σας θυμίσουμε κάτι από τη λαϊκή μας θυμοσοφία, με την οποία προφανώς εσείς και οι συμβουλάτορές σας, όπως αποδεικνύεται από το εξυφαινόμενο σενάριο δεν έχετε καμία σχέση. Σας θυμίζουμε λοιπόν τη λαϊκή θυμοσοφία, την οποία εμείς ως λαός τη σεβόμαστε και σας λέμε «καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις» ή άλλως «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια» και ο νοών νοείτω.

Κλείνοντας θα θέλαμε και εμείς να κάνουμε μια πρόβλεψη για την εξέλιξη του σεναρίου σας και να σας πούμε ότι όποια προσπάθεια και να κάνετε η αλήθεια θα αναδειχθεί. Συμβιβασθείτε με αυτή και μην προσπαθείτε να μετατοπίσετε τις ευθύνες σας στις πλάτες άλλων διότι κανένα λάθος δεν διορθώνεται με δεύτερο λάθος. Οι επιλογές σας είναι αυτές που σας οδηγούν σε αδιέξοδα και όχι η προσπάθεια και η εργασία αυτών που στο σενάριό σας θέλετε να έχουν το ρόλο του θύματος.

Σταματήστε να σπέρνετε ανέμους γιατί θα θερίσετε θύελλες, αντιμετωπίστε την πραγματικότητα, προσγειωθείτε στον πλανήτη γη και ειδικότερα στη χώρα που λέτε ότι κυβερνάτε. Αντιληφθείτε επιτέλους τις έκτακτες συνθήκες που η πανδημία αλλά και οι επιλογές σας δημιούργησαν. Οριοθετήστε και ανακοινώστε έγκαιρα το χρόνο λήξης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών. Σταματήστε να έχετε την άποψη ότι απευθύνεστε σε υπηκόους και υποζύγια.

Με την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθουμε, σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, ευελπιστώντας ότι με τις επιλογές σας θα μεριμνήσετε για την ψυχική και σωματική υγεία των λογιστών- φοροτεχνών, δίνοντάς τους την αυτονόητη δυνατότητα ανάκτησης δυνάμεων και άσκησης των δικαιωμάτων τους ως εργαζόμενων. Αναγνωρίστε επιτέλους τα αυτονόητα. Αποδεχθείτε ότι το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με βάση την διαμορφωθείσα κατάσταση, δεν μπορεί να είναι πριν το τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.

Αθήνα 18-7-2022

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Π.Δ.Σ.Ο. –ΠΑΣΚΟ & Σ