Εύη Χριστοφιλοπούλου: Ανάβει φωτιές μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η νέα “μεταγραφή” της κυβέρνησης

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Νέα εστία έντασης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί η διαφαινόμενη αξιοποίηση ενός ακόμη “πράσινου” στελέχους στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώην βουλευτή του υπολοίπου Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου που εργάζεται ως καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το τελευταίο διάστημα είχε πάρει διακριτικές αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη και δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφια βουλευτής. Πέρυσι είχε παραιτηθεί από το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του διορισμού της, όχι για ενημερωτικούς λόγους, αλλά για να του ανακοινώσει την ήδη ληφθείσα απόφασή της. Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόταση που της έγινε “πολύ τιμητική”.

Ωστόσο, ο διορισμός της πρέπει να περάσει από την διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, όπου για να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία 3/5, χρειάζονται και οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, εκτός αν συμπράξει κάποιο άλλο κόμμα, π.χ. η Ελληνική Λύση.

Πάντως η άτυπη οδηγία προς τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι να καταψηφίσουν τον διορισμό της κ. Χριστοφιλοπούλου.

Ενόχληση για τις “πράσινες” μεταγραφές από την κυβέρνηση

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν πάντως την δυσφορία τους για την συστηματική “επιθετική εξαγορά” στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκσυγχρονιστικής προέλευσης, και “καρφώνουν” όσες εξαργυρώνουν στην κυβέρνηση της ΝΔ καρέκλες από τις “δάφνες” της πορείας τους στο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες είχε φουντώσει η σεναριολογία για την αξιοποίηση και ενός άλλου πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη από την Αργολίδα. Στην κυβέρνηση θα καλοέβλεπαν μια τοποθέτηση του έμπειρου πρώην υπουργού σε θέματα ενέργειας και κοιτασμάτων, ειδικά λόγω της επανεκίννησης των σχετικών ερευνών στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα. Πάντως ο ίδιος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πολιτευτεί εκ νέου.

Σημειώνεται ακόμη ότι προ μηνός ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe’s High-level Reflection Group), μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν και η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εμπίπτει ακριβώς στο πεδίο των “μεταγραφών”, ωστόσο η τάση αξιποίησης “πράσινων” στελεχών συνεχίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο.

thetoc.gr