Πρόγραμμα συσκέψεων της ΟΑΣΤ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων « Η Άνοιξη» που συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στέλνει αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, σε πάλη για την επιβίωσή μας, ενάντια στα μέτρα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο να εμποδίσει τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, με εξαγγελίες τώρα που κλιμακώνουμε τον αγώνα. Κάποιες αφορούν σε χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες, δεν τα χαρίζει, όπως η καταβολή επιδοτήσεων/ενισχύσεων.

Άλλες είναι ψίχουλα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κι άλλες είναι προς όφελος τραπεζιτών-βιομηχάνων, όπως η “Κάρτα Αγρότη”. Στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων, με την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν λόγο να γίνουν, αφού δήθεν η κυβέρνηση δίνει λύσεις. Αυτό έκανε στην πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών, όπου αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και ταυτόχρονα να προστατέψει τη σοδειά των μικροπαραγωγών, μαζί με εφοπλιστές- βιομήχανους-μεσάζοντες και προβοκατόρικους μηχανισμούς, έβγαλε έξω την ουρά της και επιδίωξε να στρέψει τους μικροπαραγωγούς απέναντι στους απεργούς, ενώ η ίδια έχει ακέραια την ευθύνη για το χτύπημα στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών και τις ζημιές των μικροπαραγωγών.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει την εμπειρία, και μαζί με τους συμμάχους μας, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις κυβερνητικές τρικλοποδιές. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ψέμα και την ίδια ώρα καλεί σε “διάλογο”, όχι για το τι θα κερδίσουμε, αλλά για το πόσα ακόμα θα χάσουμε. Λέει ψέματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα περσινά αιτήματά μας.

Ακόμα κι αυτά τα λίγα που είχε αποδεχτεί, τα πήρε πίσω, όπως τη σταδιακή αύξηση εισφορών για την Υγεία και το αφορολόγητο. Λέει ψέματα, ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αυξήθηκε. Το εισόδημά μας συνεχώς μειώνεται, αφού δεν υπάρχουν εγγυημένες κατώτερες τιμές, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ οι ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και άλλες αιτίες, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, που όμως ξέρει να εισπράττει τα τσουχτερά ασφάλιστρα.

Για το “διάλογό” της, η κυβέρνηση έχει βρει πρόθυμους. Είναι τα διάφορα σχήματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας δράκας μεγαλοαγροτών-αγροτοκαπιταλιστών, που θέλουν να επιταχυνθεί η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια και να φύγουμε από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αυτό φάνηκε στη σύσκεψη των Μοιρών.

Τα σχήματα αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι άφαντα, και κάθε φορά που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις αγροτών ή εργαζομένων, εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες με στόχο να υπονομεύσουν και να ξεστρατίσουν τον αγώνα από τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, προβάλλοντας αιτήματα των μεγαλοαγροτών και μεσαζόντων.

Να πούμε ΩΣ ΕΔΩ! Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου, που ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές, είναι:

Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης που από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια, ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα, και πόσο.

-Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

-Η επιβολή πρόσθετου “περιβαλλοντικού” τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

-Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και τη ρακή.

-Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Θα υποστούμε και όλα τα άλλα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο, όπως μεγάλες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους. Ταυτόχρονα, με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται νέοι περιορισμοί στην παραγωγή, νέες μεγάλες περικοπές σε επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60%, ενώ με εργαλείο το νόμο για το διαχωρισμό σε “κατά κύριο επάγγελμα”  ή μη, που ψήφισε η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από επιδοτήσεις/ενισχύσεις 250.000 μικροί αγρότες.

Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την “ελεύθερη” αγορά, αυξάνουν τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στα λαϊκά νοικοκυριά, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα αναγκαία για να μπορέσουμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα και την προπαγάνδα της. Ας μην ποντάρει στον “κοινωνικό αυτοματισμό”. Θα το πετύχουμε με ενημέρωση των άλλων κοινωνικών ομάδων, ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος κι αφορά στην επιβίωσή μας. Ότι, όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα, αφού αυτό που ζητάμε είναι να μας αφήσουν να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκαν περιοδείες – ενημερώσεις – συσκέψεις σε χωριά και περιοχές του νόμου:

  • Στην Ζηλευτή την Κυριακή 8 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι, όπου θα λάβουν μέρος αγρότες των πρώην Δήμων Παραληθαίων και Παληοκάστρου
  • Στο Κεφαλόβρυσο την Πέμπτη 12 Γενάρη στις 7 το απόγευμα , όπου θα λάβουν μέρος της περιοχής
  • Στην Φαρκαδόνα το Σάββατο 14 Γενάρη , όπου λάβουν μέρος αγρότες της περιοχής
  • Στο Μεγαλοχώρι , την Τρίτη 17 Γενάρη , όπου θα λάβουν μέρος αγρότες των πρώην Δήμων Εστιαιώτιδος , Μεγάλων Καλυβίων , Πελλιναίων
  • Στην Πηγή την Παρασκευή 20 Γενάρη, όπου θα λάβουν μέρος αγρότες από τους πρώην Δήμους Γόμφων , Πιαλείων , Πύλης , Καλλιδένδρου , Κόζιακα.

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα με Πανθεσσαλικό και Πανελλαδικό Συντονισμό , στήνουμε ισχυρό μπλόκο σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.

 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»