Οι άνθρωποι της θετικής ενέργειας και… οι άνθρωποι της άρνησης

Οι πρώτοι λένε με ευχαρίστηση το ναι, οι δεύτεροι «κλώθουν» μέσα τους την άρνηση και την καχυποψία. Οι δεύτεροι δεν φταίνε για το DNA τους, δεν είναι όμως χρήσιμοι στην κοινωνία. Οι πρώτοι είναι, που σώζουν τον εαυτό τους και την κοινωνία.

Οι πρώτοι έχοντας ως εχέγγυα την οικογενειακή θαλπωρή, τις αρχές και αξίες με τις οποίες εκπαιδεύτηκαν, δραστηριοποιούνται παντού, όπου υπάρχει ζωή, κίνηση και σχέσεις.

Οι δεύτεροι είναι δραματικά περισσότεροι. Ναι αλλά οι πρώτοι είναι η ουσία, η ποιότητα, αυτοί που ανακαλύπτουν, εξηγούν και διδάσκουν. Απ’ τα πρώτα παραδείγματα ο Αρχιμήδης. Θιασώτης της έρευνας και του σχεδιασμού αδιαφορούσε για το αν οι ιδέες του θα μετουσιωνόταν σε πράξεις, άρα να βγάλει λεφτά. Απλά με ένα πιάτο φαΐ ήταν κιόλας γεμάτος για να σχεδιάζει από το πρωί έως το βράδυ… τους κύκλους του. Την ευφυΐα του δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ο αγράμματος ρωμαίος στρατιώτης αφαιρώντας του τη ζωή, επειδή με τις εφευρέσεις του έκανε δύσκολη τη ζωή των Ρωμαίων στην πολιορκία των Συρακουσών. Εάν ήταν βέβαια αμερικανός, ο στρατιώτης,  θα τον είχε απαγάγει και θα τον έκανε διευθυντή στη ΝΑΣΑ!

Όλοι οι μεγάλοι εφευρέτες ήταν πραγματικοί ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ της ζωής κάνοντάς την εύκολη και  ποιοτική, αφιερώνοντας όλη τους τη ζωή στην ανακάλυψή τους, αφού στην πλειονότητά τους η αναγνώρισή τους ήρθε μετά θάνατον ή μετά από αιώνες. Παράδειγμα μεγάλο ο Γαλιλαίος, ο οποίος, ο καημένος,  έχοντας δημιουργήσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της εποχής, ανακάλυψε ότι η γη είναι μπαλαρίνα και… μάλιστα εις διπλούν! Τι τράβηξε ο άνθρωπος και στη ζωή και στο θάνατο. Μόλις πρόσφατα η Καθολική Εκκλησία τον αναγνώρισε, αφού βέβαια οι προκάτοχοι των πέντε αιώνων ήθελαν να τον κάνουν… σουβλάκι οδηγώντας τον στην παράνοια και τον εξευτελισμό. Να ‘σαι εθελοντής και να θέλουν να σε κάψουν;

Εθελοντικά δουλεύουν οι επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Όταν προκύπτει κίνδυνος επιδημίας και πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να βρουν το αντίδοτο που θα σώσει εκατομμύρια. Από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύουν, πειραματίζονται, συνεργάζονται, χωρίς προσωπική ζωή αλλά κυρίως χωρίς απαιτήσεις για υπερωρίες, μόνο και μόνο για να σώσουν την ανθρωπότητα. Λησμόνησα, το κάνουν, και… επειδή δεν υπάρχουν έλληνες συνδικαλιστές εκεί για να τους σκανδαλίσουν με τα «κεκτημένα»…και το ωράριο!

Εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους το ένα τρίτο των αμερικανών πυροσβεστών της Νέας Υόρκης, όταν θάφτηκαν μαζί με χιλιάδες συμπολίτες τους στους δίδυμους πύργους από τα «μαρτυρικά» χτυπήματα «της αγάπης» για τους συνανθρώπους τους, των μοναδικών ανά τον κόσμο ασιατών τζιχαντιστών… του πιο φοβερού και ασύμμετρου όπλου της οργής στις μέρες μας…

Ο Εθελοντισμός δεν είναι Πανάκεια για τα προβλήματα του κόσμου. Είναι όμως η υπέροχη στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία υπερίπταται των προβλημάτων της και σε συνεργασία με παρόμοιες ψυχές μοιράζει ένα χαμόγελο, μειώνει την μοναξιά, ομορφαίνει στιγμές, σχέσεις, απαλύνει αντιθέσεις, φέρνει τους ανθρώπους κοντά…

Ο Εθελοντισμός στην πατρίδα μας βρίσκεται σε εμβρυϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και οι συμπολίτες μας κρατούν μια απόσταση. Εδώ, βέβαια, βρίσκεται η ουσία: να ανταποκριθούν όσο γίνεται περισσότεροι και νεώτεροι συνάνθρωποί μας, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συνέχεια.

Οι εθελοντικές δράσεις είναι κουραστικές, δεν έχουν όλες χρώματα, φλας, φωτογραφίες στα μίντια, είναι όμως λαμπερές από μόνες τους, γιατί γίνονται για το καλό του συνόλου. Πίσω από κάθε δράση, που παρουσιάζεται από ένα δίκτυο, όπως καλή ώρα του Δικτύου Τρικάλων, υπάρχει προετοιμασία από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την δημοσιότητα.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μπορεί να εργάζονται, μπορεί να είναι άνεργοι, μοχθούν όμως και πάντα με το χαμόγελο και προς το τέλος της δράσης εισπράττουν, απλά, ένα χαμόγελο. Τους φθάνει, τους γεμίζει, τους δίνει κουράγιο και πίστη για το ανθρώπινο είδος.

Είναι οι πραγματικοί συνάνθρωποί μας, αυτοί που δεν φοβούνται ούτε τις καιρικές συνθήκες, ούτε τα ωράρια, ούτε βαρυγκομούν για το χάσιμο χρόνου… Είναι πάντα εκεί να προσφέρουν υπηρεσίες στους συνανθρώπους τους, ενώ την άλλη μέρα ξαναξεκινούν την προσπάθεια από την αρχή.

Κυρίες και κύριοι, οι Εθελοντές Τρικάλων είναι το ανθρώπινο στολίδι του τόπου μας, ο ανθρωπισμός και η ουσία του καλού ανθρώπου. Στηρίξτε τους. Ό, τι κάνουν, το κάνουν για όλους και για τα παιδιά μας.

Κάθε οικογένεια πρέπει να έχει από έναν εθελοντή: είτε στις τόσες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας είτε στο δίκτυο του Δήμου είτε σε κάποια τράπεζα αίματος είτε στους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών μας είτε του αστικού ιστού… Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακά όμορφο, ανθρώπινο και θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνία, που οραματιζόμαστε.

ΑΔΑΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ