Πού θα κριθεί η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό της Νέας Δημοκρατίας πως ο Αλέξης Τσίπραςθα προβεί στη ΔΕΘ σε παροχολογία, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού παίρνουν την τελική τους μορφή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε χθες για κοινωνική στήριξη με στοχευμένα μέτρα για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναστολή του μέτρου για την περικοπή συντάξεων με ευρωπαίους αξιωματούχους να αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για τη συναίνεσή τους. Όλα τα μέρη «δείχνουν» προς τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019 και θα υπάρχει η πλήρης δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Υπό αυτά τα δεδομένα, παραμένει άγνωστο αν ο πρωθυπουργός κάνει τη σχετική εξαγγελία στη ΔΕΘ, ή αν απλώς «κλείσει το μάτι» στους συνταξιούχους δεσμευόμενος για την 13η σύνταξη στο τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως με τις κινήσεις εξωστρέφειας, την επίσκεψη στο Μάτι, τα μέτρα στήριξης σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση, την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την καταστροφή στο Μάτι.

Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν και στις δημοσκοπήσεις αφού το 2019 περιλαμβάνει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι να μειώσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να διευρύνει την κομματική του βάση με «ανοίγματα» σε όμορους πολιτικούς χώρους. Το «πρέσινγκ» στο ΚΙΝΑΛ θα ενταθεί με τα κυβερνητικά στελέχη να ακολουθούν την τακτική «καρότο και μαστίγιο». Δηλαδή, αφενός καλώντας την κεντροαριστερά σε διάλογο με αφορμή σχεδιαζόμενες προοδευτικές πολιτικές και αφετέρου χρεώνοντάς της ταύτιση με την ΝΔ όταν εισπράττει άρνηση.

Πάντως, στο Μαξίμου «διαβάζουν» πως για την κοινωνία η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στο θέμα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη, κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις ώστε να προσελκύσει τόσο τους κεντροαριστερούς όσο και τους κεντρώους ψηφοφόρους.

cnn.gr