Πότε έρχονται τα «μπιλιετάκια» της Εφορίας

eforia_trikalon_copy

Δεν είναι ένα ούτε δύο, αλλά τέσσερα τα χαράτσια της Εφορίας που υπάρχουν μέσα στον Εφαρμοστικό Νόμο και πρόκειται να αρχίσουν σιγά σιγά να μας χτυπούν την πόρτα!

Τα ειδοποιητήρια της… ντροπής θα αφορούν πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενους πολίτες, άρα θα μπουν κυριολεκτικά σε κάθε σπίτι. Το ζητούμενο είναι να ξέρουμε το πότε, έτσι ώστε να κάνουμε όλοι τον προγραμματισμό μας, γιατί… είναι πολλά τα λεφτά, τελικά, που θα κληθούμε να δώσουμε πίσω στο Κράτος.

Το βέβαιο είναι ότι στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) εργάζονται πυρετωδώς για να τελειώσουν με τη φορολογία εισοδήματος της φετινής χρονιάς και να ξεκινήσουν με τα «μπιλιετάκια», αρχικά της έκτακτης εισφοράς και εν συνεχεία του τέλους επιτηδεύματος.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΓΠΣ διαβεβαίωναν ότι έως τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, το σύστημα θα είναι έτοιμο για να αρχίσει η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων. Αυτά θα αφορούν τον κεφαλικό φόρο – έκτακτη εισφορά 1% – 4% που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι πολίτες με εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι θα αποστέλλονται 150.000 «μπιλιέτα» ημερησίως, με στόχο έως το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί.

Δεύτερο σε σειρά έρχεται το τέλος επιτηδεύματος, που αφορά περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και το οποίο για φέτος θα είναι στα 300 ευρώ για όλους. Υπολογίζεται ότι η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, έχει προγραμματιστεί η αποστολή της έκτακτης εισφοράς πολυτελούς διαβίωσης, που αφορά όσους έχουν αυτοκίνητο πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά, όσους έχουν πισίνα, σκάφος αναψυχής, ελικόπτερο ή αεροσκάφος. Επειδή η κατηγορία αυτή είναι σαφώς μικρότερη, υπολογίζεται ότι τα εν λόγω «μπιλιετάκια» θα έχουν φτάσει στους παραλήπτες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Στόχος είναι από αρχές Νοεμβρίου να μην έχει μείνει άλλο ειδοποιητήριο, πέραν των αυξημένων τελών κυκλοφορίας, για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Η διαδικασία αυτή, έτσι και αλλιώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια διαρκούσε έως τα τέλη του έτους, συνεπώς ο στόχος παραμένει να έχει προλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και να έχει στείλει όλα τα προηγούμενα «χαράτσια» στους παραλήπτες τους.