Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και σχολεία

Με το μαρτύριο της σταγόνας μοιάζουν τα απανωτά lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα οποία όπως φαίνεται δεν αναμένεται να τελειώσουν σύντομα.

Ήδη από τι 15 Μαρτίου φαίνεται ότι το νέο lockdown παίρνει παράταση μέχρι στις 22 του μηνός και βλέπουμε…

Τα έξυπνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έξυπνα είναι αφού η εφαρμογή τους αποδεικνύεται ιδιαιτέρα δύσκολη καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή κανείς δεν ήξερε μέχρι που μπορεί να μετακινηθεί και με ποιο τρόπο.

Την ίδια στιγμή οι μεταλλάξεις καλπάζουν ενώ κρούσματα και διασωληνομένοι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Παράλληλα η κυβέρνηση εκπονεί διάφορα σχέδια προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό σύστημα υγείας το οποίο βρίσκεται στο όριο του .

Η έκτακτη ανάγκη για την οποία μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραπέμπει στο μοντέλο Θεσσαλονίκης – το οποίο κατά γενική ομολογία δεν πήγε ιδιαίτερα καλά , καθώς οι ασθενείς έμπαιναν σε ένα αναπνευστήρα σε απλά δωμάτια και όχι σε ΜΕΘ.

ΣΕ ότι αφορά την πρόγνωση για τα κρούσματα ο καθηγητής Ν. Τζανάκη μίλησε για 3.000 κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα και για αριθμό διασωληνωμένων έως και 620 άτομα στα τέλη του μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 16 του μηνός, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, μοιάζει με αυταπάτη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι στην καλύτερη περίπτωση –καθώς η οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές- τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 22 ή τις 29 Μαρτίου με ειδικό καθεστώς .Αρχές Απριλίου υπολογίζεται να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, αρχής γενομένης από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους. Και αυτό, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν είναι ρεαλιστικό.

Φυσικά σε όλο αυτό τον προγραμματισμό σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εμβολιασμοί οι οποίοι παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς έχουν τα θέματα τους καθώς από το 1.124.194 που λέει το Μέγαρο Μαξίμου ανοσία έχουν μόνο οι 371.293 πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει και την δεύτερη δόση.

topontiki.gr