Πόσο ΠΑΣΟΚ είσαι;

Οσοι προλάβαμε να ζήσουμε την εποχή ΠΑΣΟΚ ξέρουμε πολύ καλά πόσο κατάφερε να εισχωρήσει στο πολιτικό DNA της χώρας. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι τόσο βαθύ, που όσες ρίζες και αν νομίζεις πως ξεράθηκαν, υπάρχουν άλλες που φύονται χαμηλότερα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, κατάφερε χθες μέσα σε μία ώρα και 40 λεπτά να μηδενίσει τον χρόνο ανάμεσα στις δεκαετίες και τον χώρο ανάμεσα σε δύο κόμματα. Ηταν η στιγμή που ανακοίνωνε πως η σήραγγα Παναγοπούλας θα πάρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, «του ανθρώπου που μας ενέπνευσε όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας», βυθίζοντας στη θλίψη τον συμπαθή ιερέα που νόμιζε πως είχε φωτογραφηθεί με έναν ακροαριστερό.

Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια στομφώδη σύγκριση του ιδρυτή του Κινήματος με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς βέβαια τη συναίνεση του –ορίτζιναλ– ΠΑΣΟΚ. Το κλείσιμο του ματιού στους ψηφοφόρους της πάλαι ποτέ κυριαρχούσας σοσιαλιστικής παράταξης κρατάει χρόνια τώρα. Αυτή είναι η κύρια δεξαμενή που τροφοδοτεί το κόμμα της Κουμουνδούρου, όχι μόνο σε επίπεδο ψηφοφόρων, αλλά και στελεχών. Το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ άπειρες φορές έχει επισημανθεί από τους αναλυτές η προσπάθεια του σημερινού πρωθυπουργού να κτίσει ένα επικοινωνιακό προφίλ α λα Ανδρέα. Βέβαια, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, το αντίγραφο πάντα θα υπολείπεται του πρωτοτύπου.

Στα σπουδαία τώρα, τα χθεσινά εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών, όπως και αυτά των Τεμπών που προηγήθηκαν, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πανηγυρική κατάρρευση των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Του κόμματος που, όπως σωστά υπενθύμισε ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, είχε καταψηφίσει το 2007 τη σύμβαση παραχώρησης του έργου που χθες εγκαινίαζε με τιμές και δόξες.

Του κόμματος που, όπως επίσης σωστά υπενθύμισε ο τομεάρχης Υποδομών του –ορίτζιναλ– ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, παρέλαβε ένα έργο στο 80% της ολοκλήρωσής του και κατάφερε να το επιβαρύνει με 214 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση καθυστερήσεων και πριμ επιτάχυνσης, που προέκυψαν από τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις, το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls.

Το κίνημα Δεν Πληρώνω που υποκινούσε ο –ορίτζιναλ– ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενος την αγανάκτηση των πολιτών, έφθασε χθες στο φυσικό του τέλος, ξεπληρώνοντας και με το παραπάνω τους εμπνευστές του.

Δέσποινα Κονταράκη αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου