Πως θα έρθει η αυτοδυναμία

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδυναμία; Το μπόνους στο πρώτο κόμμα ξεκινά να μετρά από το 25%, για το οποίο παίρνει 20 έδρες. Για κάθε 0,5%, προστίθεται και μια έδρα.

Συνεπώς, ένα κόμμα που θα πάρει π.χ. 37% έχει λαμβάνειν 44 έδρες από το μπόνους που μπορεί να φτάσει ως και τις 50 έδρες στο σύνολο. Εν προκειμένω, οι 44 έδρες αφαιρούνται από το σύνολο των 300 εδρών, άρα μένουν 256 να κατανεμηθούν αναλογικά με βάση τη δύναμη των κομμάτων. Οι έδρες πολλαπλασιαζόμενες με το ποσοστό του κόμματος δίνουν τις έδρες της πρώτης κατανομής και στη συνέχεια διατίθενται τα υπόλοιπα της δεύτερης κατανομής.

Με αυτό το παράδειγμα και με 10% κομμάτων εκτός Βουλής, η ΝΔ προσεγγίζει τις 150 έδρες, συνεπώς με μεγαλύτερο ποσοστό του 37% ή με μεγαλύτερο ποσοστό κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου, φτάνει στην πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Το κατώτατο όριο είναι 36% με τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής να φτάνουν το 15%, ενώ αν τα εξοκοινοβουλευτικά κόμματα μείνουν στο 8% απαιτείται 38% για το πρώτο κόμμα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου