Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο: Ποιοι και πότε θα φορούν μάσκα

Θα ληφθούν νέα μέτρα άμα τη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τον Σεπτέμβριο; Το συγκεκριμένο μείζον ερώτημα απασχολεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πιθανά να υπάρξει νέο πρωτόκολλο το οποίο θα έχει και την έννοια της προσωπικής ευθύνης.

Σήμερα Κυριακή, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στην ΕΡΤ για το ζήτημα, που απασχολεί γονείς και μαθητές.

“Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5-3 χρόνια με κορονοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά, είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής που πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα”, ανέφερε η κυρία Ψαλτοπούλου, για να συνεχίσει:

“Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορονοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε 4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο“.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test. “Το τεστ καλό είναι να δίνεται ως έναν βαθμό. Η Επιτροπή ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αποφασίσει κάθε πότε και κατά πόσο πρέπει να γίνεται”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την επιδημιολογική κατάσταση ανέφερε ότι “βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος, στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση”.

Όπως είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, “αυτό που κοιτάμε είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που είναι ακόμα, περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας“.

“Παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες”

“Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση ή να έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις διαφέρουν από τις προηγούμενες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που να καλύπτει όλες αυτές τις υποπαραλλαγές, ακόμα και τις μελλοντικές, έτσι ώστε το εμβόλιο να γίνεται άπαξ. Προσπαθεί τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα να απαλλαγούμε από τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό”, σημείωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Τόνισε, επίσης, ότι “είμαστε αρκετά θωρακισμένοι εφόσον έχουμε κάνει την 3η δόση του εμβολίου και τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας αν έχουν κάνει την 4η δόση. Αν δεν έχουν κάνει την 4η δόση, καλό είναι να την κάνουν. Τώρα περιμένουμε βέβαια προς τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο να κυκλοφορήσει, εφόσον εγκριθεί και στη χώρα μας, ένα εμβόλιο πιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο”.

Τέλος, όσον αφορά στους εφήβους τόνισε πως “το περνάνε με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά, δυστυχώς όμως και στη χώρα μας και διεθνώς δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις παιδιών τα οποία είχαν πιο σοβαρή νόσηση”.

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα το “long Covid” ή “post-Covid”

Σύμφωνα με το CDC, τονίζει η ίδια, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων. “Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία ή και χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid”. Επιπρόσθετα, όπως λέει άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα για τον κορονοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκριτικά με τα εμβολισμένα που νόσησαν ξανά. “Η τελευταία κατηγορία που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετά – Covid σύνδρομο είναι άτομα με άλλες νοσηρότητες πριν από τη νόσηση”, εξηγεί η κ. Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο όρος “long Covid” περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση, τονίζει.

“Τα συμπτώματα μπορεί να είναι νέα, μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη ή εμμένοντα από την αρχική λοίμωξη”, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου.

rhetoc.gr