Πώς διατηρούνται οι πατάτες για μήνες;

Υπάρχει άνθρωπος που δεν αγαπάει τις πατάτες; Κλασικό συνοδευτικό σε πάρα πολλά πιάτα, μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους και είναι κάθε φορά διαφορετικές.Το πρόβλημα με τις πατάτες είναι η αποθήκευση και η συντήρηση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τις πατάτες μας φρέσκιες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Η πατάτα γενικότερα είναι ανθεκτικό λαχανικό και διατηρείται για εγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά όμως οι πατάτες που αγοράζουμε δεν είναι φρέσκιες κι έχουν περάσει από πολλές διαδρομές και πολλά ψυγεία μέχρι να φτάσουν στην κουζίνα μας. Το αποτέλεσμα είναι να χαλάνε πολύ γρήγορα κι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε πατάτες, στην πραγματικότητα δεν έχουμε.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων λένε ότι αν οι πατάτες που αγοράσαμε δεν αποθηκευτούν σωστά μπορεί να χαλάσουν μετά από μια ή δύο εβδομάδες το πολύ. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο έχουμε διαπιστώσει κι εμείς.

Οι χαλασμένες πατάτες
Οι χαλασμένες πατάτες έχουν αλλοιώσεις στην εμφάνιση, την υφή και τη μυρωδιά.
Συνήθως έχουν πάρει πράσινο χρώμα, έχουν μαλακώσει κι έχουν αρχίσει να βγάζουν χαρακτηριστικούς «κόμπους» ή σε πιο προχωρημένη κατάσταση έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να μυρίζουν άσχημα. Δεν είναι κατάλληλες για κατανάλωση και πρέπει να τις πετάξουμε αμέσως (ή να τις βάλουμε στον κάδο κομποστοποίησης)

Η σωστή αποθήκευση
Τα καλά νέα είναι ότι αν αποθηκεύσουμε σωστά τις πατάτες, μπορούμε να τις διατηρήσουμε για περισσότερο από δύο μήνες. Οι παλιές νοικοκυρές που  αγόραζαν μεγάλες ποσότητες πατάτας και τις διατηρούσαν σε μέρη δροσερά και σκοτεινά μάλλον κάτι ήξεραν.

Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι να κλείσουμε τις πατάτες σε πάνινες ή χάρτινες ή σακούλες του μανάβη και να τις βάλουμε  σε ένα ντουλάπι μακριά από εστίες θερμότητας. Όχι οι πλαστικές σακούλες δεν είναι κατάλληλες, το πλαστικό δεν είναι υλικό που αναπνέει, οι πατάτες θα χαλάσουν.

Το χειρότερο πάντως μέρος για τις πατάτες που μόλις αγοράσαμε είναι το ψυγείο. Η θερμοκρασία του συντηρεί σωστά τα φρέσκα λαχανικά μας, αλλά όχι τις πατάτες που μισούν το φως και την υγρασία του με αποτέλεσμα να πρασινίζουν και να χαλάνε πιο γρήγορα. Κρατάμε, λοιπόν τις πατάτες, μακριά από το ψυγείο.

olivemagazine.gr