Το «πολυχάπι» είναι το μέλλον στην πρόληψη καρδιοπαθειών

Το πολυχάπι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το μέλλον στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, που επηρεάζει περίπου το ήμισυ του συνόλου των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες, με αφορμή το 4ο συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), που θα γίνει στο Ναύπλιο, από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, στάθηκαν στον υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, καθώς και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, λέγοντας ότι ένα χάπι που θα περιέχει περισσότερες από μία ουσίες θα βοηθούσε τους ασθενείς να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των γιατρών για τη σωστή και τακτική λήψη του συνόλου της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεδομένου ότι η μείωση των καρδιαγγειακών νόσων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια απειλείται από την αυξανόμενη παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και τον διαβήτη, το πολυχάπι αποτελεί μια νέα προσέγγιση που αφορά την πρόληψη των παραγόντων που οδηγούν σε αυτά, δηλαδή την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη δισλιπιδαιμία. Παρότι οι ειδικοί ακόμα ερευνούν τόσο τις ουσίες όσο και τις ποσότητες που θα περιλαμβάνει, θεωρούν ότι θα αποτελέσει μια αποτελεσματική, φθηνή και ασφαλή προσέγγιση, που θα διευκολύνει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να μην ξεχνούν ή μπερδεύουν -λόγω πληθώρας- τα φάρμακα που πρέπει να λάβουν, και έτσι να ακολουθούν πιστά τη θεραπεία τους.

Screening test

Η σημασία μέτρησης του επικαρδιακού λίπους ως screening test, που επιβεβαιώνεται από πλήθος επιστημονικών δεδομένων, είναι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα συζήτησης των επιστημόνων σε αυτό το συνέδριο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέτρηση του επικαρδιακού λίπους θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό τρόπο πρόληψης, καθώς μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου. Η εκτίμησή του γίνεται με υπερήχους και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα πάχος μεγαλύτερο από 6 χιλ. μπορεί να  αποτελέσει ένδειξη της ανάγκης λήψης μέτρων. Έτσι, ο καρδιολόγος μπορεί να οδηγήσει τον εξεταζόμενο σε περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει ή να αποκλείσει τη νόσο.

Μετατραυματικές διαταραχές

Οι ειδικοί θα αναλύσουν επίσης την ψυχική υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα στην πρόληψη της μετατραυματικής διαταραχής, η οποία προκαλείται συχνά από αιφνίδια καρδιαγγειακά επεισόδια, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο επαναπροσβολής καρδιαγγειακού επεισοδίου. Η πρόληψη, όπως λένε, είναι σαφώς αποτελεσματικότερη από τη θεραπεία της σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της καρδιαγγειακής νόσου και της ψυχιατρικής διαταραχής συγχρόνως, γι’ αυτό η περίοδος αμέσως μετά το επεισόδιο πιθανότατα αποτελεί μία εξαιρετικά γόνιμη περίοδο για ψυχολογική παρέμβαση σχετικά με το ψυχικό τραύμα που προκαλεί η διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου.

Διαδερμική αλλαγή αορτικής βαλβίδας

Οι ιατρικές εξελίξεις έχουν καταστήσει τη διαδερμική αλλαγή αορτικής βαλβίδας ασφαλή διαδικασία. Μεγάλο ποσοστό ασθενών με στένωση αορτικής βαλβίδας που δεν μπορούσαν, λόγω συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας, να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, είναι πλέον εφικτό να προχωρούν σε αντικατάστασή της. Παρότι όμως η διαδερμική αντικατάσταση αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ή με αντενδείξεις για χειρουργική επέμβαση, δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη μέθοδο. Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις για υποβολή σε διαδερμική αλλαγή αορτικής βαλβίδας, αλλά και σε αγγειοπλαστική και αορτοστεφανιαία παράκαμψη, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

 

protothema