Πολάκης: Ο σταυραετός που έγινε μπαλαρίνα

Μην τον βλέπετε έτσι αψύ και ανοικονόμητο. Μην σας ξεγελούν τα τεκτονικού βάθους ξεσπάσματα του και η θυελλώδης εκφορά του πολιτικού του λόγου. Μην σας τρομάζουν τα επαναστατικά του καλέσματα και τα κατεδαφιστικά του εγερτήρια. Μην θαρρείτε πως ο φυσικός του χώρος είναι τα απόκρημνα βουνά που δείχνει στις φωτογραφίες του ή τα σκοτεινά βάθη των πόντων όπου συναντά τις σμέρνες του. Λάθος εικόνα για τον Παύλο έχετε σχηματίσει.

Ο Παύλος είναι ένας επιβιωτής. Ξέρει τι πρέπει να κάνει, πότε, πού και προς ποιον, ώστε να την βολέψει, να την βγάλει καθαρή. Κατέχει την τέχνη της μεταμόρφωσης καλύτερα κι από τον μάγο του Οζ ή τον Χουντίνι. Εκεί που τον βλέπεις ως μαινόμενο ταύρο να εισβάλλει στο υαλοπωλείο για να τα κάνει Γης Μαδιάμ, το επόμενο δευτερόλεπτο τον βλέπεις ως τροπικό ψαράκι να λικνίζει με περίσσεια χάρη τα χρωματιστά πτερύγια του ανάμεσα στις πετρούλες και τα βυθισμένα καραβάκια της γυάλας του. 

Η απολογία του προς την Πολιτική Γραμματεία και την Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι ένα μνημείο επιβιωτικής τακτικής, σαφώς ανώτερο από τον Κρούσο του Ντε Φόε. Ξέροντας μάλιστα το βομβαρδισμένο τοπίο από το οποίο προήλθε, το γεμάτο σφακιανές προειδοποιήσεις, απειλές και τελεσίγραφα, μένεις κατάπληκτος από τις μεταμορφωτικές ικανότητες του ανδρός. Ποια στρίγκλα που έγινε αρνάκι και αηδίες; Εδώ έχουμε μισθοφόρο φονιά που έγινε αγιορείτης εξομολόγος.  

Σαν να έχεις σκαρφαλώσει πάνω στις Χανιώτικες Μαδάρες για να συναντήσεις τον τρομερό και φοβερό μυθικό Τάλω, τον χάλκινο γίγαντα που φύλαγε την Κρήτη από τους εχθρούς της και αντ’ αυτού να δεις να βγαίνει από το απόκρημνο κρησφύγετο του μια χορεύτρια της Λίμνης των Κύκνων, στηριγμένη αριστοτεχνικά πάνω στις μύτες των πουέντ της. Τα ύστερα του κόσμου, που λέγανε και οι γιαγιάδες αποσπερίζοντας στις ρούγες. 

Αφήστε στην άκρη τα πολιτικά. Αν θα τον συγχωρέσουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας ή όχι, αν θα τον ξαναβάλουν υποψήφιο βουλευτή ή όχι. Καμιά αξία δεν έχουν αυτά, μπροστά στο θρηνητικό θέαμα ενός σταυραετού που μεταμορφώθηκε σε μπαλαρίνα ή σε πετροπέρδικα και σούρνεται ανάμεσα στα βραχάκια κολλώντας τα φτερά της στο χώμα για να γίνει ένα με αυτό και να γλιτώσει από την αλεπού. Εκτός κι αν δεν ήταν ποτέ σταυραετός, αλλά τον παρίστανε.

Πηγή: Protagon.gr