Ποιους δημάρχους και περιφερειάρχες θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Στόχος οι νικηφόρες υποψηφιότητες

Με στόχο να ανατρέψει την αρνητική παράδοση που έχει δημιουργήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τις διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι η πλειοψηφία των αποφάσεων να έχει ληφθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023,πριν δηλαδή τις εθνικές εκλογές, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει πρόταση συνεργασίας στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ή εάν αυτό θα κρίνεται ανά δήμο κα περιφέρεια. Ούτως ή άλλως το έργο τη συγκεκριμένης Επιτροπής (Χρ. Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κατερίνα Κνήτου) που συνεδριάζει σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου θα λάβει τις προτάσεις για υποψηφίους που θα καταγράψουν οι οργανώσεις, στόχος ωστόσο είναι η πλειοψηφία όσων υποστηριχθούν να είναι νικηφόρες υποψηφιότητες.

Εκτίμηση αρμοδίων στελεχών είναι πως νικηφόρα μπορεί να δοθεί η μάχη σε 5 έως 6 περιφέρεις, όπως η Αττική, η Δυτική Ελλάδα (ακούγονται τα ονόματα των Διονύση Τεμπονέρα και Θάνου Μωραΐτη), Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Δυτική ελλάδα και, φυσικά, η Κρήτη.

Για το Δήμο Αθηναίων δεν διαψεύστηκε το δημοσίευμα των «Παιχνιδιών Εξουσίας» εδώ και πάνω από ένα μήνα πως Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος έχουν συμφωνήσει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες ώστε να αναδείξουν κοινό υποψήφιο απέναντι στο Κώστα Μπακογιάννη. Στον Πειραιά δύσκολα θα βρεθεί ανταγωνιστική υποψηφιότητα απέναντι στον επί δυο τετραετίες Δήμαρχο Γιάννη Μόραλη, με αποτέλεσμα να συζητείται η εκ νέου επιστράτευση του Νίκου Μπελαβίλα. Στην Θεσσαλονίκη δεν θα είναι υποψήφια για Δήμαρχος εκ νέου η Κατερίνα Νοτοπούλου, όπως και ο Χρήστος Γιαννούλης για την Κατερίνη.

Περιφέρεια, πλην όμως οι διεργασίες για τους αντικαταστάτες τους έχουν ξεκινήσει-για την περιφέρεια πχ ακούγεται ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Στην Πάτρα, αυτή τη στιγμή, πιθανότερος υποψήφιος είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Αϊβαλής.

Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου όλοι οι (λίγοι)δήμαρχοι που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές, αλλά και κάποιοι που έχασαν για λίγο και έχουν πλέον πολλές πιθανότητες να κερδίσουν, όπως η Τίνα Καφατσάκη στου Ζωγράφου και ο Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω. Θα υποστηριχθούν επίσης αξιολόγοι και πολύ πετυχημένοι δήμαρχοι που δεν ανήκουν οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μαρία Ανδρούτσου στον Άγιο Δημήτριο, ο Ανδρέας Ευθυμίου στο Μοσχάτο, ο Χρήστος Βοσκόπουλος στην Καισαριανή κοκ. Επίσης αναμένεται να υποστηριχθούν πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Ασκούνης στην Καλλιθέα, συζητείται για την Ηλιούπολη ο πρώην δήμαρχος (και παλαιότερα διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου) Βασίλης Βαλασόπουλος κοκ.

Έκπληξη αναμένεται να αποτελέσει το πρόσωπο για την περιφέρεια Αττικής, ενώ για την Ήπεριρο προτείνονται ο Θανάσης Οικονόμου (που θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής) και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφιος για την Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Κρήτη θα υποστηριχθεί και πάλι ο …μόνιμος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη Θεσσαλία επιδιώκει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, δεν δείχνει ωστόσο να είναι η βασική επιλογή.

ieidiseis.gr