Πλειστηριασμοί: Και οι εγγυητές χάνουν τα σπίτια τους

Μεγάλος αριθμός ακινήτων που πλειστηριάζονται σήμερα ή πρόκειται να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες αφορούν περιουσιακά στοιχεία εγγυητών κόκκινων δανειοληπτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» που επικαλείται νομικούς και τραπεζίτες, με το φαινόμενο να αναμένεται να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας το 2018.

 Σύμφωνα με τα «Νέα», σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζονται πολίτες- εγγυητές για δάνεια που οι ίδιοι δεν έλαβαν ποτέ, αλλά ανέλαβαν απέναντι στην τράπεζα την ευθύνη πως θα καταβάλουν την οφειλή σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν αποπληρώσει, όπως είχε συμφωνηθεί, το δάνειο που έλαβε. «Πολλοί εγγυητές έχουν μετατραπεί σε ισόβιους οφειλέτες δανείων που δεν πήραν.
Από τη στιγμή μάλιστα που για να εξοφληθεί η οφειλή λαμβάνεται υπόψη το τελικό πλειστηρίασμα σε πολλές περιπτώσεις η οφειλή δεν καλύπτεται. Με άλλα λόγια, ο εγγυητής μπορεί να χάσει το σπίτι του και να συνεχίσει να χρωστάει» αναφέρεται στο ρεπορτάζ, όπου σημειώνεται πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, συνήθως συγγενικά πρόσωπα των δανειοληπτών.
Επίσης, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου χιλιάδες επαγγελματίες έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους και μικρούς εργασιακούς χώρους για να δανειστούν κεφάλαια από τις τράπεζες, «ενώ και σ’ αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των εγγυητών είναι πολύ μεγάλος μεταξύ συγγενικών και φιλικών προσώπων».
tanea.gr