Πλατφόρμα κατά Κασσελάκη: Αυτό είναι το κείμενο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Κοντά στις 70 οι υπογραφές

Μεταξύ αυτών και 5 βουλευτών- Υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων- Σκληρή κριτική στον πρόεδρο για απομακρύνσεις επαγγελματικών στελεχών, «μαύρα ταμεία» και κλείσιμο της «Αυγής»- Ραγδαίες εξελίξεις!
 

Κείμενο- πλατφόρμα, με εναλλακτική στρατηγική από αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και με σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του κόμματος για θέματα όπως το κλείσιμο της «Αυγής» και οι δηλώσεις του περί «μαύρων» χρημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφουν δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και πέντε βουλευτές.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις ευρωεκλογές, ακόμα και μετά το τελευταίο Συνέδριο που υπήρχε η αντιπαράθεσή του με την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, γεγονός που καταδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε μια σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση με αβέβαιο τέλος. Η σύγκρουση αυτή μάλιστα θα μεταφερθεί στα όργανα του κόμματος, καθώς αρχές του μήνα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στο αν θα συμμετάσχει και θα μιλήσει (ή όχι) ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ των στελεχών που υπογράφουν το κείμενο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Κατερίνα Νοτοπούλου και τουλάχιστον δυο ακόμα βουλευτές από την επαρχία, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και δεκάδες άλλοι.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα».

dnews.gr