Ποιο είναι το ιδανικό καθισματάκι αυτοκινήτου για το παιδί μας;

Τα παιδικά καθισματάκια σώζουν ζωές και είναι υποχρεωτικά από τον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Όποιος οικογενειάρχης κάτοχος αυτοκινήτου δεν μπορεί – ή αρνείται- να το εμπεδώσει, εγκληματεί απέναντι στα ίδια του τα παιδιά!

Τα κριτήρια επιλογής για ένα ασφαλές καθισματάκι είναι οι προδιαγραφές του και οι διαστάσεις του, που προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών.

Οι ειδικοί συνιστούν για τη μεταφορά βρεφών ηλικίας τουλάχιστον έως 15 μηνών μόνον καθισματάκια με αντίθετη φορά τοποθέτησης, γιατί έτσι επιβαρύνεται λιγότερο ο αυχένας των μωρών σε περίπτωση σύγκρουσης ή ακόμη και απότομου φρεναρίσματος. Εδώ ισχύει, ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα μεταφέρουμε ένα παιδάκι με κάθισμα αντίθετης φοράς, τόσο πιο ασφαλές είναι μέσα στο αυτοκίνητο.

Για τα νεογέννητα και μέχρι την ηλικία περίπου των τεσσάρων ετών, επιλέγουμε καθισματάκια προδιαγραφών i-Size για παιδιά ύψους έως 105 εκατοστών. Σε επόμενη φάση αντικαθιστούμε το πρώτο καθισματάκι με ένα μεγαλύτερο για παιδάκια βάρους 15 έως 36 κιλών και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ECE – R44/04.

Όταν φτάνει το κεφάλι του παιδιού στα άνω όρια του καθίσματος, τότε το αλλάζουμε οπωσδήποτε με ένα μεγαλύτερο.

Τι ισχύει για τα καθίσματα i-Size;

Τα παιδικά καθισματάκια i-Size προορίζονται για την πρώτη φάση σύμφωνα με τις νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες Ασφαλείας ECE – R129, που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013 και προβλέπουν τα εξής:

Τα παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών πρέπει να μεταφέρονται με καθισματάκια αντίθετης φοράς.

Η προστασία σε πλευρικές και μετωπικές συγκρούσεις είναι σε αυτή την περίπτωση πολύ υψηλότερη.

Το κάθισμα i-Size είναι συμβατό με τα συστήματα στήριξης ISOFIX των αυτοκινήτων μας.

Η κατηγοριοποίηση δεν γίνεται σύμφωνα με το βάρος, αλλά με το ύψος του παιδιού, όπως συμβαίνει και με τα παιδικά ρούχα.

http://www.gazzetta.gr