Πετρέλαιο θέρμανσης: Εν μέσω αναταραχής και υψηλής αβεβαιότητας ξεκινά την Παρασκευή η διάθεσή του

Tα πάνω-κάτω στην αγορά πετρελαίου φέρνουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Η τιμή του Brent, αν και χθες κατέγραψε μικρή πτώση, διατήρησε την άνοδο 4% που είχε σημειώσει στις αρχές της εβδομάδας καθώς οι αγορές εξακολουθούν να αξιολογούν τους κινδύνους μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Εν μέσω ενός κλίματος έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας για την πορεία των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ξεκινά την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα η διάθεση του θα ξεκινήσει γύρω στα 1,41 – 1,43 ευρώ το λίτρο. Σχετικά κοντά στο επίπεδο που ξεκίνησε την περσινή περίοδο όπου η τιμή του είχε διαμορφωθεί σε 1,33 ευρώ μετά την έκπτωση που παρείχαν οι εταιρίες αλλά και την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών/ λίτρο. Φέτος η επιδότηση του Κράτους δεν υφίσταται ενώ «κλειστά» κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αναφορικά με την πιθανότητα παροχής εκπτώσεων. Όπως σημείωναν στην «Ν», παράγοντες με γνώση της αγοράς, αν και οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, είναι ακόμα λίγες και μάλιστα  για μικρές ποσότητες, γύρω στα 200-300 λίτρα.

Παρά το γεγονός ότι ο άμεσος αντίκτυπος στην προσφορά πετρελαίου έως τώρα είναι περιορισμένος, οι αγορές φοβούνται ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή στη Μέση Ανατολή με τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας να έχουν ήδη ανασταλεί. Επιπλέον, πιθανή άμεση εμπλοκή του Ιράν ενισχύουν τους φόβους ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τεχεράνη θα ήταν αυστηρότερες, τη στιγμή που η χώρα αύξησε την παραγωγή σε υψηλό 5ε ετών για να στείλει το περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα σε μια δεκαετία.

Ανεξάρτητα από το πως θα κινηθούν πλέον οι τιμές, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Το ύψος του θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όμως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα για οικογένειες με παιδιά ενώ θα υπάρξει και όριο τζίρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα :

  • Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Το επίδομα δίνεται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανση τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τη φετινή χειμερινή περίοδο εκτιμάται στα 237 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ πέρυσι. Από αυτά τα 189 εκατ. θα καταβληθούν φέτος και τα υπόλοιπα 48 εκατ. ευρώ το 2024.

naftemporiki.gr