Περιβάλλον και… «Εθελοντές των Τρικάλων»

ethelontes LOGO

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος οι «Εθελοντές των Τρικάλων» μοιράζονται με τους αναγνώστες κάποιες κοινότοπες, πλην όμως ουσιαστικές σκέψεις.

Η οικολογική συνείδηση αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ιδιότητας του ενεργού πολίτη. Για τη σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος ευθύνη έχουμε όλοι μας, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από το αν αφήνουμε σε ενεργή αναμονή τις ηλεκτρικές συσκευές μέχρι το ενδιαφέρον μας να ανακυκλώνουμε και να ενδιαφερόμαστε για ό,τι συμβαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας.
Παγκοσμίως, αλλά και στην χώρα μας, υπάρχουν χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και προσπαθούν να ενημερώσουν και να παρακινήσουν τον κόσμο να λάβει δράση, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την περιβαλλοντική καταστροφή. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε οικολογικές οργανώσεις δίνουν καθημερινό αγώνα για ένα καθαρό περιβάλλον και βιώσιμο οικοσύστημα χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Η ατομική πράξη είναι το πρώτο και το ουσιαστικότερο βήμα. Ωστόσο, ο ρόλος των οικολογικών οργανώσεων είναι πολύτιμος διότι ενώνουν τις ατομικές πράξεις και τις μετατρέπουν σε συντονισμένη δράση. Καθοριστικός όμως είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία μπορεί να αναλάβει μία σειρά από ενέργειες. Μπορεί να συντονίσει τις δράσεις των εθελοντών, να υποστηρίξει μία μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των πολιτών ώστε να μη ρυπαίνουν την πόλη και το χωριό τους και να σέβονται το πράσινο, να προσελκύσει περισσότερους πολίτες που θα πυκνώσουν τις τάξεις του εθελοντισμού, να υλοποιήσει προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να αναλάβει να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση για τα προγράμματα του Ο.Η.Ε, για την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα προγράμματα εθελοντών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Όμως, ό,τι κι αν κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την καθημερινή προσφορά του πολίτη, χωρίς τη συγκροτημένη και συνειδητοποιημένη οικολογική του συμπεριφορά δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι δικό μας είναι το κράτος, η πολιτεία και ό,τι μας περιβάλλει. Κι αν δεν το φροντίσουμε θα εισπράξουμε τα αποτελέσματα της αδιαφορίας μας.
Ο εθελοντισμός είναι ο «καθρέφτης» του πολιτισμού μιας κοινωνίας που δείχνει την ευαισθησία της στα προβλήματα του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Ο κόσμος δεν αρχίζει και τελειώνει στα περιορισμένα όρια της προσωπικής μας ζωής. Στον στίβο της ζωής σημασία έχει η συμμετοχή, η προσπάθεια του καθενός χωριστά, η βοήθεια σ’ αυτούς που σκοντάφτουν και πέφτουν για να ξανασηκωθούν και να συνεχίσουν.
Πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως προσωρινοί ένοικοι του παρόντος κόσμου κι όχι ως παντοτινοί ιδιοκτήτες και κληρονόμοι του. Γιατί «το περιβάλλον το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και πρέπει να το παραδώσουμε καθαρό.
Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από τον χρόνο μας. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε το περιβάλλον κι όχι μόνο. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό.
Οι «Εθελοντές Τρικάλων» ξεκίνησαν δυναμικά τους τελευταίους μήνες συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις. Καιρός να μπείτε στην παρέα μας…

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
http://ethelontes.trikalacity.gr/