Παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου  «Ισαάκ Μιζάν

 «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» Στα Τρίκαλα και στο Μουσείο Τσιτσάνη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Στα Τρίκαλα και στο «Μουσείο Τσιτσάνη» παρουσιάζεται την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 6.30 μ. μ. το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου  «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641».

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.

Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.

Για το βιβλίο μιλούν η Ξένια Ελευθερίου, ιστορικός και ο Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Παρεμβαίνει ο Κώστας Μηχαλάκης, φιλόλογος. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, και η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων.

Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος θα στείλει και χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν ο  Σύλλογος Ηπειρωτών Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων.