Παρουσίαση βιβλίου “Διαλειμματική νηστεία & αποφυγή νόσων” στο μουσείο Τσιτσάνη

Δημήτρης Κουρέτας, Νικόλαος Γκουτζουρέλας, Φώτιος Τέκος

Διαλειμματική νηστεία & αποφυγή νόσων

ΟΡΜΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ • ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ, ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ • ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ •

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

TIMH: 11.00€   ΣΕΛΙΔΕΣ:152ISBΝ: 978-960-615-175-0

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να ρίξει φως στα βιοχημικά μονοπάτια των αλλαγών που γίνονται στον άνθρωπο, όταν αυτός στερείται την τροφή, δηλαδή κάνει νηστεία. Αυτή η ηθελημένη στέρηση τροφής στην εποχή μας (νηστεία) μπορεί να μην έχει σχέση με την έλλειψη τροφής που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος παλιά, αλλά ακολουθεί ακριβώς τους ίδιους βιοχημικούς δρόμους. Μιμείται δηλαδή την έλλειψη τροφής. Το αντικείμενο του βιβλίου είναι αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται «διαλειμματική» νηστεία, δηλαδή το να στερούμαστε την τροφή για κάποιες ώρες της ημέρας ή κάποιες ημέρες την εβδομάδα, σε αντιδιαστολή με αυτό που λέμε περιορισμό θερμίδων μέσα στην ημέρα κατά 20-30%, που βιοχημικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

  • Πώς επιδρά η διαλειμματική νηστεία στην φυσιολογία μας;
  • Πώς επιδρά σε διάφορες νόσους όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού;
  • Πώς επιδρά στο φαινόμενο της γήρανσης;

***

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας ZωικώνOργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Foodforlife’ γιατην περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor τουπεριοδικούδιατροφικήςτοξικολογίας Food and Chemical Toxicology.Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο ΠΘ, και από το 2018 είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις.

Ο Δρ. Νικόλαος Γκουτζουρέλας γεννήθηκε στην Λάρισα το 1988 και έχει πτυχίο ‘Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας’ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2010), μεταπτυχιακό δίπλωμα ‘Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας – Μοριακή Γεντική – Διαγνωστικοί Δείκτες’ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2012) και διδακτορικό δίπλωμα στη ‘Βιοχημεία’ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2016).

Ο Δρ. Γκουτζουρέλας είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομετρήσεων της spinoff εταιρείας ανάπτυξης βιολειτουργικών τροφίμων EATWALK IKE (www.eatwalk.gr). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του κτείνονταιστουςτομείς της Βιοχημείας της άσκησης, της διατροφικής βιοχημείας, με έμφαση στην μελέτη του οξειδωτικού στρες και του μεταβολικού προφίλ ανθρώπων και της αντιοξειδωτικής δράσης τροφών.

Ο Φώτιος Τέκος γεννήθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης το 1995. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα. Έλαβε αριστείο για την απόδοση στις σπουδές του καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο έτος του. Είναι τελειόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών ‘Τοξικολογία’ του ίδιου Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Φυσιολογίας ΖωικώνΟργανισμών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών προϊόντων και διαφόρων τροφίμων σε συνδυασμό με την επίδραση που έχουν αυτά στο αντιοξειδωτικό προφίλ του ανθρώπου. Έλαβε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων για τη συμμετοχή του στην παρουσίαση μιας καινοτόμας συσκευής που μετράει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν σε διάφορα υγρά τρόφιμα αλλά και σε βιολογικό υλικό.