Παρουσιάστηκε στο μουσείο Τσιτσάνη το βιβλίο “Η συνέχεια” της Αντωνίας Τρικαλιώτη

Την εποχή που τα ανθρωποειδή έγιναν οι αντάξιοι Συνεχιστές της ανθρωπότητας, ένα από αυτά, ο Τάλως, αμφισβητεί την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και αναζητά την ξεχασμένη αλήθεια στο δικό του παρελθόν. Θα επανακτήσουν οι άνθρωποι τον κυρίαρχο ρόλο τους πάνω στη Γη ή είναι ήδη αργά;

Ο Τάλως καλείται να γίνει ένας νέος Προμηθέας, ο κρίκος ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, να αντιμετωπίσει την κοινωνία των Συνεχιστών στην οποία ανήκει, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η Συνέχεια είναι μια ιστορία για ένα αύριο του κόσμου μας. Του κόσμου που η δικαιοσύνη και η αδικία συνεχίζουν να εναλλάσσονται σε μία διαχρονική αρμονική ισορροπία. Μιας κοινωνίας που πότε χωράνε μόνο οι άνθρωποι, μόνο τα ανθρωποειδή, και οι δύο ή και κανένας. Ποιοι θα ορίσουν τη Συνέχεια;

Αυτή η περιγραφή από το οπισθόφυλλο μας εισάγει στο πνεύμα του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου της κας Αντωνίας Τρικαλιώτη «Η συνέχεια», το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Κεντρικός ήρωας ο Τάλως που, σύμφωνα με τη συγγραφέα, «είναι ένα ανδροειδές που δεν καλείται από κάποια συνθήκη να γίνει ο Προμηθέας για τους ανθρώπους. Ό,τι κάνει ο Τάλως, όποιον ρόλο παίζει, ή αρνείται για την ανθρωπότητα, γίνεται για τη δική του προσωπική εσωτερική αναζήτηση. Και αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός μου, να μπούμε στην ψυχολογία ενός ανδροειδούς, που για να πρωταγωνιστήσει σίγουρα έχει και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάποιες ιδιότητες που απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος δεν τις έχουν τα υπόλοιπα ανδροειδή, που πλέον αυτοαποκαλούνται Συνεχιστές ως οι συνεχιστές της ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο Ψυχίατρος και πρώην Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος τόνισε: “Είναι μια σημαντική προσπάθεια από την Αντωνία, που μιλάει για το πώς μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον και τη σχέση των ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη. Το ενδιαφέρον είναι ότι με έναν μυθιστορηματικό τρόπο βλέπουμε πώς διαμορφώνονται και πώς αναπτύσσονται τα συναισθήματα από έναν λευκό πίνακα και έτσι δίνεται μια άλλη διάσταση. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορούν οι “μηχανές” να εξανθρωπιστούνε και αυτό καταφέρνει να δείξει η συγγραφέας με το πώς με την επαφή νέων εμπειριών δημιουργούνται και συναισθήματα που τους κάνουν πιο ανθρώπους”.

Από την πλευρά της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Τρικκαίων κα Έφη Λεβέντη σημείωσε: “Η γραφή της Τρικαλιώτη είναι στοχαστική αλλά καθαρή. Δεν κουράζει, δεν μπερδεύει, αλλά προκαλεί σκέψη. Σε σημεία με έκανε να σταματήσω και να διαβάσω ξανά μια φράση, όχι γιατί δεν την κατάλαβα, αλλά γιατί ήθελα να τη νιώσω περισσότερο. Υπάρχουν εικόνες και στοχασμοί που μένουν. Που τους παίρνεις μαζί σου. Και αυτή είναι μια σπάνια ποιότητα στη σύγχρονη λογοτεχνία: να μην τελειώνει με την τελευταία σελίδα, αλλά να συνεχίζει μέσα σου”.

Για το βιβλίο μίλησε επίσης η φιλόλογος και Βάγια Γαλιού ενώ την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και οι εκδόσεις Γραφή.