Παρέμβαση της Εισαγγελίας για την υπόθεση Πολάκη-Στουρνάρα

Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάραγια το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο πρώτος από την ATTICA BANK.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς αν καταγράφηκε η συνομιλία χωρίς την συναίνεση του κ. Στουρνάρα, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς διέρρευσε η επίμαχη συνομιλία σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα πάντως με εισαγγελικές πηγές εάν υπάρξουν ενδείξεις πως η καταγραφή έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες αφού όπως προβλέπεται από το νόμο, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί περαιτέρω όταν σε μία υπόθεση υπάρχει εμπλοκή υπουργού.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το πρωί της Τρίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ανήκουστη προσπάθεια να επηρεαστεί η διοίκηση της ΤτΕ» ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να παρέμβουν.

Λίγη ώρα αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του Παύλου Πολάκη στον κεντρικό τραπεζίτη, μέσω κοινωνικών δικτύων.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Πολάκης ξεκαθαρίζει πως όντως τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα και πως το περιεχόμενο στης συνομιλίας είναι αληθές. «Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα» τονίζει, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός, και συνεχίζει: «Ο κος Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει».

Κάνει δε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης από πλευράς του κ. Στουρνάρα, λέγοντας πως διέταξε έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβε και «έσπευσε αυτό να το διαρρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ».

cnn.gr