Παρέμβαση Χρ. Σιμορέλη για τις ανανεώσεις αδειών του υπαίθριου εμπορίου

 

Παρέμβαση για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τις ανανεώσεις των αδειών του υπαίθριου εμπορίου έκανε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Χρήστος Σιμορέλης, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίουτης Βουλής. Το νομοσχέδιο που θεσμοθετούσε πλήρως το τρόπο λειτουργίας για όλες τις μορφές του υπαίθριου εμπορίου υπερψηφίστηκε το περασμένο Νοέμβριο με τον ίδιο για εισηγητή. Το παρόν νομοσχέδιο αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και έχει ορισμένα συμπληρωματικά άρθρα για το υπαίθριο εμπόριο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που και ο ίδιος έχει διαπιστώσει στις επαφές του με τους παραγωγούς και τους πωλητές.Αφορά την αναγκαιότητα προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τις ανανεώσεις αδειών και τις συνεχόμενες παρατάσεις που δίνονται,ώστε να μην χάσουν τις άδειες τουςόσοι αδυνατούν να τις προσκομίσουν.

Τόνισε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα που οφείλουμε να λύσουμε άμεσα για να μην αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειάς τους όμηροι και κανένας να μην κινδυνέψει να χάσει τη δουλειά του. Εφόσον οι άδειες έχουν δοθεί με κοινωνικά κριτήρια και αφορούν συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι διαφορετικές στη λογική τους από άλλες άδειες εμπορίου. Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα τον δικό του κλάδο και είπε ότι ως φαρμακοποιός αν δεν έχει την ασφαλιστική και τη φορολογική ενημερότητα θα έχει μεν δυσκολίες να πληρωθεί από τα ταμεία, αλλά δεν θα χάσει την ιδιότητα του επαγγελματία φαρμακοποιού. Κάτι ανάλογο πρότεινε να γίνει και για τους παραγωγούς και τους πωλητές υπαίθριου εμπόρου και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν οι άδειες τους.