Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων προστασίας τον κορονοϊό για 14 ημέρες, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά και την ένταξη στα ειδικά περιοριστικά μέτρα των περιοχών Λέσβου, Ζακύνθου και Ημαθίας, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία επιβάλλονται:

– αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ

– απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο

– στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα

– καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, παρατείνονται για 14 μέρες τα εξής περιοριστικά μέτρα όπου ίσχυαν τοπικά:

– Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια

– Μέτρα προστασίας σε παραλίες

– Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών

– Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους

– Αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα ευάλωτων ομάδων

– Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας

– Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών

– Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ

– Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ

Ακόμα, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ.

Απαγορευτικό τίθεται στις πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία, λόγω του υψηλού ποσοστού κρουσμάτων και παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού σημείωσε ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας», έδωσε έμφαση στην ατομική ευθύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα μερικά περιστατικά που άτομα θετικά στον κορονοϊό δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

liberal.gr