Παπατόλιας: «Ομολογία αδυναμίας και μετάθεση ευθυνών»

papatolias_2_copy

 

 

Η απάντηση της ΕΥΔΕ Κάρλας στις πρόσφατες επισημάνσεις μου δείχνει ότι, έστω και καθυστερημένα, οι αρμόδιοι ταρακουνήθηκαν και επέλεξαν να ενημερώσουν τους πολίτες, που αγωνιούν και αγανακτούν με την κατάσταση που επικρατεί εσχάτως στην Κάρλα.

Δυστυχώς, όμως, το ίδιο απαντητικό έγγραφο επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει άθελά του τις καταγγελίες μου για αδυναμία συντονισμού, διοικητικό χάος, μειωμένη απορροφητικότητα, αλληλομετάθεση ευθυνών, ασυγχώρητα λάθη στη διαχείριση και κραυγαλέα φαινόμενα κακοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο της ΕΥΔΕ Κάρλας προβαίνει στις ακόλουθες επτά «ομολογίες»:

  1. Στα αντλιοστάσια της Πέτρας και των Καναλίων έχουν σημειωθεί επανειλημμένα κρούσματα κλοπών και δολιοφθορών  τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η Υπηρεσία ακόμα αναζητεί «τρόπο φύλαξής τους»…
  2. Η λίμνη δεν τροφοδοτείται από τον Πηνειό εδώ και ένα χρόνο περίπου, επειδή η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει ακόμη χορηγήσει άδεια χρήσης νερού!
  3. Ο Φορέας της Κάρλας και το ΥΠΟΜΕΔΙ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν για το ποιος θα ασκεί την αρμοδιότητα διαχείρισης του θυροφράγματος.
  4. Από τα 13 εκ. της «εργολαβίας-σκούπα» έχουν απορροφηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα (3-4 εκ.), επειδή ακόμη δεν έχει δοθεί «μέτωπο» στον εργολάβο…
  5. Τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν φαγώθηκαν από τα ζώα λόγω πλημμελούς φύλαξης, με αποτέλεσμα να χαθούν 200.000 ευρώ…
  6. Τα έργα ορεινής υδρονομίας καθυστερούν δύο χρόνια να ξεκινήσουν, επειδή ολιγώρησαν (κατά την ΕΥΔΕ Κάρλας) ο Φορέας Διαχείρισης και η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου.
  7. Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού παραπέμπεται στις καλένδες, επειδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθυστερεί να χορηγήσει άδεια χρήσης νερού.

Κατά τα λοιπά, καμία νύξη ούτε για το ναυάγιο της απορροφητικότητας στα αρδευτικά έργα ούτε για τον κίνδυνο πλημμυρισμού της περιοχής των Καναλίων ούτε φυσικά για το bypass του βιολογικού της Λάρισας που στέλνει τα λήμματά του στη λίμνη…

Υπάρχει άραγε χρεία άλλων μαρτύρων, πέρα από την ομολογία της ίδιας της Υπηρεσίας, για τον διοικητικό τραγέλαφο που απειλεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας;

Το μόνο παρήγορο τελικά είναι η προθυμία της Υπηρεσίας να συζητηθούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις σε κοινή σύσκεψη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Το μήνυμα των τοπικών κοινωνιών ήταν κατά τα φαινόμενα αρκούντος ισχυρό…