Πάνω από 40 εκατ. οι σύγχρονοι σκλάβοι

Η πρόσφατη αποκάλυψη για την ύπαρξη σκλαβοπάζαρων Αφρικανών προσφύγων στη Λιβύη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός: περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τέταρτο παιδιά, είναι αυτή τη στιγμή σκλάβοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016.

Η έννοια της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία, που αφορά 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους αναγκαστικούς γάμους (που αφορά 15 εκατ. ανθρώπους). Ομως οι αριθμοί αυτοί αναμφίβολα είναι υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, υπογραμμίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όπως εξάλλου και η ομάδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation, που συνέταξαν την έρευνα.

Περίπου 25 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εργαστούν σε ιδιώτες, καθώς και σε εργοστάσια, εργοτάξια και αγρούς. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα των 600 ψαράδων που κρατούνταν σε αλιευτικά στην Ινδονησία επί χρόνια.

Τα χρέη είναι η αιτία της αναγκαστικής εργασίας για περισσότερους από τους μισούς σκλάβους. Ωστόσο, τα ναρκωτικά, η σωματική κακοποίηση, ο χαμηλός μισθός ή ακόμη και το γεγονός ότι εργάζονται πολύ μακριά από το σπίτι τους είναι μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για να τους κρατούν δέσμιους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και περίπου 5 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι ωθούνται στην πορνεία, ενώ λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας από το κράτος (στη φυλακή). Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 74% των σκλάβων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 29 εκατομμύρια.

Ενα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί, δηλαδή στο σύνολό τους ανέρχονται περίπου σε 10 εκατομμύρια. Περίπου 15,4 εκατ. άνθρωποι παντρεύονται παρά τη θέλησή τους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι κάτω των 18 ετών και σχεδόν όλοι γυναίκες. Πρόκειται για μια μορφή σκλαβιάς ιδιαίτερα διαδεδομένης στην Αφρική και την Ασία. Εξάλλου οι γυναίκες αποτελούν το 99% των θυμάτων αναγκαστικής εργασίας που ωθούνται στην πορνεία.

Το 62% των περιπτώσεων της «σύγχρονης σκλαβιάς» έχει αποκαλυφθεί στην Ασία και στον Ειρηνικό. Αυτή η περιοχή κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, είτε πρόκειται για σεξουαλική εκμετάλλευση (73%) είτε για αναγκαστικούς γάμους (55%).

kathimerini.gr