Πάνω από 23.000 απόδημοι υπέβαλαν αίτηση για να ψηφίσουν

Περισσότεροι από 23.000 Έλληνες της διασποράς από 69 χώρες του κόσμου έχουν υποβάλλει αίτηση για να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.  

 
 

Ενδεικτικό είναι ότι στη διαδικασία επιθυμούν να συμμετάσχουν απόδημοι από Βιετνάμ, Χιλή, Ινδία ακόμη και από χώρες της νότιας Αφρικής. Οι περισσότερες, όμως, αιτήσεις έχουν υποβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα από το Λονδίνο, όπου διαμένει κι εργάζεται μεγάλος αριθμός Ελλήνων. 

Ο συνολικός αριθμός των μέχρι στιγμής αιτήσεων ανέρχεται στις 23.034 εκ των οποίων οι 17.370 έχουν γίνει δεκτές, οι 4.086 βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι 1.578 έχουν απορριφθεί.

Η διαδικασία θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 12 Απριλίου, διότι σύμφωνα με το νόμο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία μπορούν να το πράξουν μέχρι 12 ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που προσδιορίζεται για τις 24 Απριλίου. Όσοι, δε, το πράξουν θα θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όσον αφορά στις χώρες από τις οποίες έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις, μία έχει γίνει από Έλληνα που ζει στη Λίμα του Περού, μία στο Κονγκό και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Κινσάσα, μία στο Καράκας της Βενεζουέλας και επίσης από μία στο Βιετνάμ, την Κένυα και τον Λίβανο.

Επίσης,αίτηση έχουν κάνει επτά Έλληνες που κατοικούν στο Σαντιάγκο της Χιλής, πέντε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, έξι στη Βραζιλία και οκτώ στην Αργεντινή, ενώ 13 θα ψηφίσουν στην ελληνική πρεσβεία στο Μεξικό.

Εννέα αιτήσεις προέρχονται από την Ταϊλάνδη, 19 το Κουβέιτ, 83 στη Νότια Αφρική και 65 από την Σιγκαπούρη. Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας θα ψηφίσουν 41 πολίτες και 17 στην Ιαπωνία, χώρες που το ταξίδι για την Ελλάδα πέρα από το κόστος που έχει ξεπερνά τις 18 ώρες.

Την ευκαιρία να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου θέλουν να εκμεταλλευτούν και πέντε Έλληνες που ζουν στην Ινδία, τρεις στο Καζακστάν και επίσης τρεις στην Αιθιοπία. Άλλες 27 αιτήσεις προέρχονται από τη Ρωσία.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι από χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν μετακομίσει για εργασία χιλιάδες νέοι. Οι περισσότερες εξ αυτών, 4.735, έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) με την μερίδα του λέοντος να είναι στο Λονδίνο (3.837). Ακολουθεί η Γερμανία με 3.360 σε 28 διαφορετικές πόλεις και το Βέλγιο με 1.559.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται 1.723 αιτήσεις από εννέα διαφορετικές πόλεις, από τον Καναδά 224 και από την Αυστραλία 177.Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ψηφοφορία

Σημειωτέον ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

· Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν

· Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

· Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Εγγραφή στην πλατφόρμα

Ειδικότερα, για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

· να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

· να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος

· να έχουν πρόχειρους τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διαδικασία περνά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα: apodimoi.gov.gr

 

Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.

topontiki.gr