Πάνω από 16.000 υπογραφές για την απόσυρση του Ν/Σ «που καταστρέφει τις NATURA 2000»

Έκκληση στους πολίτες να υπογράψουν διαδικτυακά για την άμεση απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου του υπουργείο Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου, ενός άρθρου που «φέρνει τη διάλυση των περιοχών Natura 2000 στη χώρα μας», απευθύνουν έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν και άλλες στο επόμενο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει την έκκληση προς τους βουλευτές, ώστε να αποτραπεί το νομοσχέδιο που, όπως αναφέρεται, «ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura 2000». στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το κείμενο-έκκληση προς τον κόσμο των WWF Ελλάς, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Καλλιστώ, Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και Greenpeace:

«Βοήθησέ μας να σταματήσουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Σκρέκα από τη διάλυση των περιοχών Natura.

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura 2000. Το νομοσχέδιο που περιέχει την απαράδεκτη διάταξη συνυπογράφεται και από τον αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος υπουργό Κώστα Σκρέκα!

Με μία εμφανώς αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και περιβαλλοντικά καταστροφική ρύθμιση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ακυρώνει τον ίδιο τον σκοπό της προστασίας των περιοχών Natura. Ζώνες προστασίας ξηλώνονται και απομονώνονται περιοχές, όχι για να προστατευτούν οι σημαντικοί οικότοποι και τα είδη που ζουν εκεί, αλλά για να αναπτυχθούν επενδυτικά έργα μέσα σε αυτές. Για ακόμη μια φορά μία κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη φύση που είναι ο μοναδικός μας δρόμος για να εξασφαλίζουμε την υγεία και την ευημερία μας.

Η φύση σε χρειάζεται τώρα! Με τη βοήθειά σου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς, ζητάμε από τους Έλληνες βουλευτές την άμεση απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου και που:

  • Κατακερματίζει τις περιοχές προστασίας και απομονώνει τμήματά τους με βάση αόριστα επενδυτικά κριτήρια και όχι την περιβαλλοντική τους σημασία.
  • Αγνοεί την πρόσφατη καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
  • Προσπαθεί να παρακάμψει τα αιτήματα της Κομισιόν για εξηγήσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή σημαντικών νομικών υποχρεώσεων για την αποτροπή υποβάθμισης των περιοχών Natura.
  • Υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Tη στιγμή που η πανδημία έχει αναδείξει με τον πλέον δραματικό τρόπο την άρρηκτη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπινη υγεία και υγιές φυσικό περιβάλλον, η υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών είναι το λιγότερο μία λάθος επιλογή!

Οι υπογραφές θα αποσταλούν σε όλους τους βουλευτές, μια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου».

greenagenda.gr