Πάνω από 10 χιλιάδες μετρητές κλέβουν ρεύμα

Μαζικό φαινόμενο τείνει να γίνει η ρευματοκλοπή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Αυξημένες και οι αποκοπές λόγω χρεών, αλλά συχνά γίνονται παράνομες επανασυνδέσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), σε σύνολο 7.438.455 μετρητών, μόνο πέρυσι ο Διαχειριστής κλήθηκε να ανταποκριθεί σε 320 χιλιάδες αιτήματα προμηθευτών ρεύματος (ΔΕΗ αλλά και ιδιώτες) για αποκοπές μετρητών. Δηλαδή οι εντολές που εστάλησαν πέρυσι ξεπέρασαν το 4,3% του συνόλου των μετρητών που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ στο δίκτυο διανομής (χαμηλή και μέση τάση).

Από αυτές τις εντολές υλοποιήθηκαν κάτι λιγότερο από τις μισές δηλαδή 150 χιλιάδες. Συγκεκριμένα όπως ειπώθηκε κατά την ακρόαση της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ στη βουλή, η εταιρεία προσπάθησε να διαχειριστεί όσο το δυνατόν περισσότερες εντολές ωστόσο συχνά συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια και σε κάποιες περιπτώσεις για να φτάσουν τα συνεργεία στους μετρητές χρειάστηκε αστυνομική συνοδεία.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, κάποιοι από τους καταναλωτές μόλις φτάσει το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ σπεύδουν και αποπληρώνουν ή διακανονίζουν την οφειλή τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα συνεργεία αφήνονται να κάνουν την αποκοπή, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η είσοδος και χρειάζεται τα συνεργεία να επανέλθουν. Τέλος παρά το γεγονός ότι μετά τις αποκοπές γίνονται επανέλεγχοι, συχνά πραγματοποιούνται παράνομες επανασυνδέσεις των ρολογιών.

Πως αντιδρά ο ΔΕΔΔΗΕ; Πέρυσι έγιναν περί τις 500 χιλιάδες μεταβάσεις σε ακίνητα για άλλες εργασίες, όπως καταμετρήσεις, συνδέσεις κλπ. Τα συνεργεία αυτά ωστόσο είχαν εντολή και ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν στοχευμένους ελέγχους για ρευματοκλοπές.

Έτσι πέρυσι εντοπίστηκαν πάνω από 10 χιλιάδες περιπτώσεις ρευματοκλοπής, έχουν ήδη υποβληθεί 3500 μηνύσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής μηνύσεων και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Πάντως τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζουν απόκλιση από εκείνα της ΔΕΗ σε σχέση με το ύψος των ρευματοκλοπών. Για το 2014 και το 2015 υπολογιστικά ο μέσος όρος του συντελεστή απωλειών που βγήκε με απόφαση της ΡΑΕ και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, είναι 8,5% και σε αυτό το ποσοστό των ρευματοκλοπών υπολογίζεται στο 3,2%. Αντίθετα η ΔΕΗ υπολογίζει το ύψος των απωλειών στο 10% και από αυτό το ποσοστό το 5,5% προέρχεται από ρευματοκλοπές.

news247.gr