Παναγιώτα Δριτσέλη : Υπο κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός

Dritseli-Parliament

Επίκαιρη επερώτηση για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού καλώντας τον να έρθει στην Βουλή για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τον αθλητισμό, προκαλεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έναν αθλητισμό υπό κατάρρευση, απόρροια των διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές, χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην επερώτηση, με τη δραματική μείωση των κρατικών χρηματοδοτικών πόρων και τη στοχευμένη και συστηματική διάλυση των δημοσίων δομών άθλησης, το Κράτος έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού. Αφενός κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου και αφετέρου οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο – όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Τα παραπάνω, μαζί με τη διαρκή υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, τη συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πλήρη απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση, συνθέτουν το χάρτη μιας πολιτικής που έχει στόχο τη μετατροπή του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της φυσικής αγωγής σε εμπορικό προϊόν για λίγους.

Στον αντίποδα, διατηρείται ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, το οποίο με την συναίνεση των δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, εξακολουθεί να απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικός αθλητισμός – διαπλεκόμενα συμφέροντα», συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. Πουθενά δεν αποτυπώνονται στην κυβερνητική πολιτική δράσεις που να αφορούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του ντόπινγκ, της εκτροφής παρακρατικών μηχανισμών, των ανεξέλεγκτων φαινομένων κοινωνικής βίας. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων, που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Την επερώτηση συνυπογράφουν 34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης διαθέσιμο εδώ :
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8336130.pdf

.