Παναγιώτα Δριτσέλη : Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτος

 

“Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτος. Η ΝΔ επιδιώκει την άνευ όρων παράδοση των δημοσίων αγαθών”.

 

Σε συνέχεια της τερατολογίας του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ περί “κατάρρευσης” της ΔΕΗ θα ήταν χρήσιμο οι πολίτες να γνωρίζουν τα ακόλουθα : η ΔΕΗ αποτελεί μία ισχυρή δημόσια επιχείρηση με κοινωφελή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΔΕΗ, η ηλεκτρική ενέργεια διασφαλίζεται ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους. Η Νέα Δημοκρατία αντιμάχεται ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα της ΔΕΗ και επιθυμεί το ξεπούλημα της εταιρίας ήδη από το 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ”, με τον οποίο έβγαινε σε πώληση το 30% της εταιρίας οριζόντια αφορούσε, μεταξύ άλλων, την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, την πώληση λιγνιτικών μονάδων τελευταίας γενιάς, την αναγκαστική μεταβίβαση πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ακόμα κι οι πελάτες δεν το επιθυμούσαν (!) και την πώληση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον διαχωρισμό των δικτύων. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση με την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που κατέθεσε διασφαλίζει την συνταγματική προστασία του δημοσίου χαρακτήρα της ηλεκτρικής ενέργειας και των δίκτυα, μέσω της κατοχύρωσής τους ως δημοσίων αγαθών. Η ΝΔ θα ψηφίσει αυτή την συνταγματική εγγύηση;

Τέλος, επειδή στο θέμα της ΔΕΗ φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια στην ιδιωτικοποίηση του 45% της ΔΕΗ, μέσω της πώλησης του αντίστοιχου ποσοστού της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Επίσης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μεταβίβασαν το 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ το 2014, χωρίς αντίτιμο(!), με άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο απώλειας τεράστιων εσόδων για την ΔΕΗ, αλλά και  του ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας από το δημόσιο.