Παναγιώτα Δριτσέλη : Νοσταλγός του ΔΝΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άρθρο Παναγιώτας Δριτσέλη για τις πολιτικές εξελίξεις.

 Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατέδειξε αυτό που ήταν ήδη ευρέως γνωστό. Ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον βασικό εκφραστή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Επιδιώκοντας να συνεχίσει τις πολιτικές κοινωνικής κατεδάφισης της διακυβέρνησης Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε στη ΔΕΘ το “όνειρό” του για την χώρα, έναν εφιάλτη δηλαδή για όσα κοινωνικά αναχώματα έχουν διασώσει με τον αγώνα και τις θυσίες τους οι πολίτες. Με “Δούρειο Ίππο” τις ακοστολόγητες εξαγγελίες περί μείωσης της φορολογίας, το όραμα Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από το να αλώσει τα κοινωνικά αγαθά, να καταστρέψει τον δημόσιο τομέα και να παράσχει γη και ύδωρ στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, απαλλάσσοντας το από κάθε υποχρέωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Την ίδια στιγμή, δεσμεύεται για επιστροφή στο μνημονιακό ένα προς πέντε στο δημόσιο, προσυπογράφει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, χαρακτηρίζει το οκτάωρο “ξεπερασμένο”, διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ οραματίζεται “σκληρή διαχείριση” των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και αδημονεί να ξεκινήσει ένα νέο πογκρόμ απολύσεων στους συμβασιούχους, με στόχο να εκχωρήσει κοινωνικές υπηρεσίες στους εργολάβους της ασύδοτης ιδιωτικής αγοράς.

Σε αυτή την αντικοινωνική της προσπάθεια, η Νέα Δημοκρατία έχει συμμάχους της τα συμφέροντα εκείνα που δυσφορούν με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Από τους καναλάρχες που αναγκάστηκαν με την κυβέρνηση της αριστεράς, για πρώτη φορά να πληρώσουν, μέχρι τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τα κόκκινα δάνεια και τους εκπροσώπους του επιθετικού κεφαλαίου, διακαής πόθος παραμένει η επιστροφή στη μέγκενη του νεοφιλελευθερισμού και η επάνοδος του ΔΝΤ ως “μεσσία”, που θα τους απαλλάξει από τις αμαρτίες τους. Άλλωστε, είναι σαφές ότι η κυρίαρχη τάση μέσα στο κόμμα της ΝΔ αυτή τη στιγμή αντλεί τις ιδεολογικές της αναφορές από το ασφαλιστικό του Πινοσέτ, από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Θάτσερ και από το πακέτο του ΔΝΤ, που επιβάλλεται ξανά στην Αργεντινή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία, όμως, δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς στην Ελλάδα. Όσο κι αν αδημονούν οι νοσταλγοί της “καρέκλας”, για την επιστροφή τους στην εξουσία, ο ελληνικός λαός τους γνωρίζει και αποστρέφεται το αντικοινωνικό νεοφιλελεύθερο σχέδιό τους. Όλοι πλέον κατανοούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμούσε την απεξάρτηση από τους δανειστές, ότι πλειοδοτούσε για πιστοληπτική γραμμή και ότι ακόμα και τώρα εύχεται την επιβολή των περικοπών στις συντάξεις. Είναι επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί σε βάθος για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και να διαβάσει προσεκτικά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αναζητώντας τα πραγματικά του στοιχεία, πίσω από τα πρωτοσέλιδα των φίλα προσκείμενων στη ΝΔ μέσων ενημέρωσης. Γιατί, η σύγκριση των προγραμματικών λόγων, αλλά και των κυβερνητικών έργων, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι αυτή που θα κρίνει το αν η χώρα θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τα επαχθή μνημόνια ή εάν θα συρθεί ξανά πίσω σε αυτά.

 

Δριτσέλη Παναγιώτα

Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ