Παναγιώτα Δριτσέλη – επιχορήγηση αγοράς εξοπλισμού στους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα

“Επιχορήγηση αγοράς εξοπλισμού στους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.”

Μία μεγάλη τομή, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των 500.000 νοικοκυριών που παραμένουν αποκλεισμένα από την πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, προετοιμάζεται εντατικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης. Το πρόβλημα της μη κάλυψης των λεγόμενων “λευκών περιοχών” από τον υφιστάμενο πάροχο ψηφιακής ευρυεκπομπής συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αρκετές του Νομού Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από το “μαύρο” στην ΕΡΤ, η τότε κυβέρνηση παρέδωσε στην κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών το έργο της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, σε ότι αφορά το τηλεοπτικό σήμα. Με την σκανδαλώδη τότε σύμβαση, ο πάροχος του σήματος απαλλάσσονταν από την υποχρέωση να εγκαταστήσει αναμεταδότες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς σε κάποιες από αυτές, τις χαρακτηριζόμενες ως “λευκές”, το κόστος ήταν αυξημένο. Η τότε κυβέρνηση και η εταιρία αποφάσισαν να μετακυλήσουν αυτό το κόστος, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στους ίδιους τους πολίτες.

Σήμερα η κατάσταση αυτή αλλάζει. Συγκεκριμένα, εισήχθη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την επιχορήγηση του κόστους εξοπλισμού, μέσω voucher, για το σύνολο των νοικοκυριών που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα. Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η δράση θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Θα παραμείνει, δε, ανοικτή για 3 χρόνια, ώστε όλα τα νοικοκυριά να μπορέσουν να προμηθευτούν τον εξοπλισμό τους. Στόχος είναι οι πολίτες να μπορέσουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και μαζί με την μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης στη νέα υβριδική εποχή, να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, σε όποιο μέρος της ελληνικής επικράτειας κι αν βρίσκονται.