ΠΑΜΕ Τρικάλων : Μέτρα και αντίμετρα τσακίζουν τη ζωή μας

Άμεση αγωνιστική απάντηση ενάντια στη χτεσινή αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης – κουαρτέτου στο Γιούρογκρουπ, για το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου, έδωσαν τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε 62 πόλεις όλης της χώρας, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με το σύνθημα «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης – ΕΕ – μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες έστειλαν δυνατό μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο έγινε στη πλατεία Ρήγα Φεραίου . Το «παρών» έδωσαν  εργατικά σωματεία , η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» , ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) , αυτοαπασχολούμενοι  και ΕΒΕ.

Τα συλλαλητήρια αποτέλεσαν, ταυτόχρονα, βήμα καταδίκης της νέας κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία με τη χτεσινή πυραυλική επίθεση, βήμα καταγγελίας της κυβέρνησης, η οποία, ταυτόχρονα με τη βάρβαρη αντεργατική επίθεση εντός των συνόρων, εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και πάλι για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» ο Αχιλλέας Λιάτος , ο οποίος κατήγγειλε  την προχθεσινή  καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας σε βάρος 3 στελεχών του αγροτικού κινήματος (Ρίζος Μαρούδας, Κ. Τζέλλας, Χρ. Πάσχος) για κινητοποιήσεις παλιότερων, τονίζοντας:   « Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Η κοινωνική συμμαχία, η λαϊκή αλληλεγγύη μπορούν να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων.»

Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Κατσίβελος, μέλος της  Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Λογιστών

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις και οι αντιθέσεις που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως “σκληρή διαπραγμάτευση” με την ΕΕ και το ΔΝΤ και για τα μέτρα και για το χρέος δεν έχουν να κάνουν με το πώς θα ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης και του χωριού, για το πώς οι νέοι άνθρωποι θα σπουδάσουν, θα έχουν δουλειά που θα τους επιτρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Εχουν να κάνουν με τις μεταξύ τους αντιθέσεις και οξύνουν την αντιπαράθεση ώστε να λύσουν ποια μερίδα του κεφαλαίου θα βρεθεί περισσότερο ή λιγότερο ωφελημένη».

«Οταν δεν μπορούν να επιλύσουν αυτές τις αντιθέσεις με τους νόμους, τις σφραγίδες, τα χρεόγραφα και τις αποφάσεις για συμβιβασμό, τον λόγο παίρνουν τα όπλα», υπογράμμισε, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Από αυτό εδώ το βήμα καταγγέλλουμε την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία με τη χρησιμοποίηση πυραύλων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο συριακό λαό (…) Καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση που μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ σε αυτούς τους ανταγωνισμούς για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή (…) Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να μας εντάξουν στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και απαιτούν από εμάς όλες τις θυσίες για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων (…) Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στη δυστυχία του λαού, γιατί γίνεται με κριτήριο το κέρδος. Δεν υπάρχει προοπτική σε αυτόν το δρόμο, μόνο νέα βάσανα. Δεν τσιμπάμε στην προπαγάνδα τους όσο και αν θολώνουν τα νερά. Εχουμε πλέον πείρα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

(…) Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε την εργατική τάξη της χώρας να δυναμώσει την πάλη της και την προετοιμασία απάντησης με γενική απεργία, με πανεργατικό ξεσηκωμό, όποτε η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα (…) Να πάρουν αποφάσεις όλα τα σωματεία από αύριο. Να προετοιμάσουμε την αποφασιστική μας απάντηση. Τέλος, καλούμε όλες τις οργανώσεις των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, να πάρουν αποφάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση».

Γραμματεία  Νομού Τρικάλων του ΠΑΜΕ