Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί η διπλή κρίση χρέους

usa

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από την διπλή κρίση χρέους που πλήττει τις πλέον εύρωστες οικονομίες του πλανήτη: Τις ΗΠΑ και την κοινή νομισματική περιοχή της ευρωζώνης. Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών της υφηλίου – διακόπτοντας οι περισσότεροι εξ αυτών τις διακοπές τους- καταφεύγουν σε έκτακτη συνεννόηση που θα λάβει χώρα μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ σε μία σπάνια από ιδρύσεώς της κίνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί και αυτή σε κυριακάτικη τηλε – σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα της ευρωζώνης.

 

Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί η διπλή κρίση χρέους

Το απόγευμα του Σαββάτου και “απαντώντας” στην υποβάθμιση από την Standards and Poors (την οποία πάντως κατηγορεί για παιδαριώδες λάθος στους μακροοικονομικούς υπολογισμούς της σχετικά με την αμερικανική οικονομία), ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συστρατευθούν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε “να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

“Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Δυσοίωνο το πρώτο άνοιγμα χρηματιστηρίου
Στο μεταξύ, το πρώτο ξένο χρηματιστήριο, που λειτούργησε σήμερα μετά απ την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το σαουδαραβικό, το σπουδαιότερο στον αραβικό κόσμο. Εκεί, ο βασικός δείκτης (TASI) απώλεσε το 5,46% της αξίας του με βασικό χαρακτηριστικό ότι, όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του δείκτη ήταν πτωτικές στη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου.

Στο αιτιολογικό της υποβάθμισης, η Standars & Poors αναφέρει τον τρόπο που οι πολιτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετώπισαν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, που δεν αξιολογήθηκε επαρκής και με δυναμική για να σταθεροποιήσει την πρώτη οικονομία του κόσμου. Λίγη ώρα πριν την υποβάθμιση ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη ηγετική στάση και των δύο απέναντι στις προκλήσεις της ευρωζώνης, ενώ και οι 3 συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνιών των Βρυξελλών.

Τέλος του αποθεματικού δολαρίου, θέλει η Κϊνα
Η Κίνα επέκρινε με σφοδρότητα τις ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση και ζήτησε τη λήψη δραστικών μέτρων λιτότητας. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας αναφέρει ότι η αμερικανική “εξάρτηση από τα χρέη της” θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

“Η Ουάσιγκτον πρέπει να περικόψει τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες και τα φουσκωμένο κόστος για κοινωνικές παροχές”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. “Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποτύχουν να προσαρμοστούν μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους θα υποστούν καταστροφική υποβάθμιση της αξιοπιστίας τους και θα ακολουθήσει παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Ως μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Εκτός αυτού η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δεχθεί διεθνή επιτήρηση θεμάτων που έχουν σχέση με το δολάριο” καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σε αναμμένα κάρβουνα η ευρωζώνη
Το πιο δύσκολο χαρτί η κρίση για τον ΜπερλουσκόνιΣτην ευρωζώνη οι χώρες – μέλη της επιταχύνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης μετά τη βουτιά που υπέστησαν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την εντατικοποίηση των μέτρων λιτότητας, ενώ προανήγγειλε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο. Τηλεφωνικές επαφές έγιναν και μεταξύ πολλών αρχηγών κρατών, οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές. Στη Γερμανία η αντιπολίτευση ζητά από την ΄Αγκελα Μέρκελ να διακόψει τις διακοπές της και να επιστρέψει στο Βερολίνο.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Κάρστιν Σνάιντερ, εμπειρογνώμων σε θέματα προϋπολογισμού, δήλωσε ότι αν η καγκελάριος δεν το πράξει, θα την αναγκάσουν οι αγορές να το κάνει. “Φέτος”, είπε, “η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια των διακοπών, όσο καιρό οι πολιτικοί δεν αποκαθιστούν την πρωτοκαθεδρία τους επί των χρηματαγορών”

Εκτακτες διαβουλεύσεις και στην ΕΚΤ
“Εκτάκτως αύριο Κυριακή, κατά τις απογευματινές ώρες προκειται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ με τη διαδικασία της τηλε-διάσκεψης αναφορικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το θέμα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα” ανέφεραν σήμερα, μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς, πηγές της Τράπεζας.

Πηγή ΕΘΝΟΣ