«Γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο;»-Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που καθιέρωσε ηΔιεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) το 1966 και συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Δανού παραμυθά HansChristianAndersen. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμαErasmus+/KA2 «ReadingWithoutBorders»(«Διάβασμα χωρίς σύνορα»), διάβασαν στους συμμαθητές τουςτο μήνυμα της ημέρας:“Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε”,που έγραψε ο Λιθουανός, KęstutisKasparavičius, διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας.Επιπλέον, συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν τις οποίες και παρουσίασαν. Τέλος, κατέγραψαν και παρουσίασαν τις σκέψεις τους για την αξία των βιβλίων και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είναι φίλοι μας τα βιβλία και να μας συντροφεύουν σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μερικές από τις σκέψεις των μαθητών μας παρατίθενται παρακάτω:
«Το βιβλίο είναι ένας φίλος σιωπηλός, για όλες εκείνες τις ώρες που θέλουμε μια παρηγορητική αγκαλιά μα δεν τη βρίσκουμε.»
«Το βιβλίο πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει μέρος της ζωής μας. Όχι απαραίτητα καθημερινό σίγουρα όμως τακτικό, σαν τους φίλους που δεν τους βλέπουμε συχνά αλλά με την πρώτη ευκαιρία τους συναντάμε»
«Διαβάζω γιατί η καθημερινότητά μου, φαντάζει πολύ περιορισμένη για να ζήσω όλα αυτά που θα ήθελα να ζήσω!
«Γιατί με ένα βιβλίο ταξιδεύεις σε κόσμους που ποτέ δεν θα μπορέσεις να βρεθείς, σε άλλες εποχές, στο παρελθόν ή το μέλλον, που τα μάτια σου δεν είδανε ή δεν θα δουν ποτέ»
«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, είναι αναγκαία η στροφή προς το βιβλίο, για να μην καταλήξουμε παθητικοί δέκτες οθονών, αλλά να παραμείνουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι».
Το μικρό αυτό αφιέρωμα έκλεισε με την επίδοση τριών βραβείων και τριών επαίνων στους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Jointhegradereadingchallenge»το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα του σχολικού έτους 2018-19. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν η παρότρυνση των μαθητών μας για το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, ιδιαίτερα δε στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ημερολόγιο διαβάσματος («Reader’sDiary») στο οποίο σημείωναν την ημέρα και το χρόνο που διέθεσαν για το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Επιπρόσθετα, σημείωσαν πληροφορίες για τον τίτλο και το συγγραφέα του βιβλίου, τους χαρακτήρες-ήρωες, το κεντρικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο συγγραφέας, νοήματα που ξεχώρισαν όπως κι ένα διαφορετικό τέλος που πρότειναν οι ίδιοι για την ιστορία. Τα έντυπα βραβεία συνοδεύονταν από δώρα-βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Τα βραβεία παρέλαβαν οι μαθητές:
- Κουτσαμπελούλη Λεμονιά (Γ’ τάξη)
- Σακοράφα Ασημίνα (Β΄τάξη)
- Ντόκος Αθανάσιος (Β΄τάξη)
και τους επαίνους οι μαθήτριες:
- Τριανταφύλλου Κων/νιά (Β΄τάξη)
- Θανάσουλα Άννα (Α΄τάξη)και
- Παράσχη Ναταλία (Β΄ τάξη)
Επιπλέον, δόθηκε το βραβείο καλύτερου διηγήματος στον μαθητή
- Νταμάγκα Θεόδωρο (B3)
για το διήγημά του «Το χαμένο γρανάζι» στο πλαίσιο διαγωνισμού διηγήματος που διενέργησε το σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση παιδικών-εφηβικών βιβλίων και εργασιών που δημιούργησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/”ReadingWithoutBorders». Αυτές οι δημιουργίες περιελάμβαναν έργα ζωγραφικής με θέμα: « Δημιουργώ το δικό μου εξώφυλλο βιβλίου» και «Ο αγαπημένος μου ήρωας παιδικού βιβλίου», σελιδοδεικτών και «Lapbooks” καθώς και εικονογράφηση του λαϊκού παραμυθιού «Το πιο γλυκό ψωμί».
Για το 3ο Γυμνάσιο
Η παιδαγωγική ομάδα του έργου