Ουκρανική κρίση: Tο πετρέλαιο πλησιάζει τα 100 δολάρια

Αν και το φυσικό αέριο παραμένει μακριά από τα υψηλά που σημειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, το πετρέλαιο, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, με το Brent να προσεγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Ουκρανική κρίση συγκλονίζει τις αγορές.

Η τιμή του Brent από τη Βόρεια Θάλασσα για συμβόλαια παράδοσης  τον Απρίλιο, σημείωσε άνοδο 2,16% τη Δευτέρα, για να κλείσει στα 96,48 δολάρια. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανέλθει στα 96,78 δολάρια, για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014. Στη Νέα Υόρκη, το αργό για συμβόλαια Μαρτίου  αυξήθηκε κατά 2,53%, για να κλείσει στα 95,46 δολάρια. Λίγο πριν είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, στα 95,82 δολάρια. Από την αρχή του έτους, η αύξηση έχει ήδη ξεπεράσει το 20% .

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν λίγο πριν το κλείσιμο της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση της μετακίνησης από το Κίεβο στο Λβιβ της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία, που ερμηνεύεται ως νέο σημάδι επικείμενης πιθανής ρωσικής επίθεσης. «Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διαταράξει την προμήθεια πετρελαίου», εξηγούν οι αναλυτές της UBS.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία. Παρέχει το 11,5% της παγκόσμιας προσφοράς. Η Ευρώπη εισάγει 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαιοειδών την ημέρα από τη Ρωσία, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό διέρχεται μέσω της Ουκρανίας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν πολύ μακριά από τις κορυφές που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr