Όταν ο Σχοινάς και ο Αγοραστός έσωζαν την Ελλάδα το 2015 από την έξοδο από το ευρώ

Το παρασκήνιο με πρωταγωνιστές το νέο Έλληνα επίτροπο και τον πριφερειάρχη

 Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο άνθρωπος που το 2015 έπεισε τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να στηρίξει την Ελλάδα για να μην βγει από το ευρώ, θα είναι η πρόταση που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου, σε επικοινωνία που θα έχει με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.Μάλιστα λίγοι γνωρίζουν ότι τότε είχαν ααναλάβει από κποινού πρωτοβουλία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, να πείσουν τον Γιουνκέρ, όχι μόνο να μην υιοθετήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά να την υποβοηθησει με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσίων (κοινοτικών επενδύσεων) τη χώρα να ξεπερασει την παγίδα ρευστότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2015, προκαταβάλλοντας τα χρήματα του Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης και μη ζητώντας την εθνική συμμετοχή ώστε να συνεχιστούν τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

 Το όλο αυτό παρασκήνιο το είχε αποκαλύψει δημόσια ο κ. Σχοινάς σε μία εκδήλωση -επιχειρηματικό δείπνο του ΣΘΕΒ  που είχε πραγματοποιηθεί τον περαμένο Νοέμβρη στη Λάρισα (στο ξενοδοχείο Imperial) ενώπιον του περιφερειάρχη, τον οποίο και εξήρε για τη στάση του.

Όταν

Ο Κώστας Αγοραστός διηγήθηκε στους παριστάμενους μια ιστορία από το 2015, όταν μέσω του Σχοινά κατάφερε να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να δοθεί λύση για τη χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ, που εκείνη την περίοδο λόγω capital controls, είχαν… βαλτώσει και πολλά έργα ήταν πραγματικά στον αέρα.

Ο κος Σχοινάς επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Αγοραστός, επισημαίνοντας τη σκληρή πίεση που άσκησε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Θεσσαλός πολιτικός.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που έχει ειδικό πολιτικό βάρος στις Βρυξέλλες και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, μπορεί να μην είναι γνωστός σε πολλούς αλλά είναι στέλεχος της ΝΔ από παλιά. Εχει διατελέσει ευρωβουλευτής της σημερινής κυβέρνησης, και προφανώς όχι τυχαία, ακόμη και ως εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στο Συνέδριο της ΝΔ ως ένας από τους κεντρικούς φιλοξενούμενους ομιλητές. Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ «παιδί» του ελληνικού κατεστημένου συστήματος.

www.thessaliatv.gr