Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε

Του Αρχιμ. Γεωργίου Αλευρά στην Romfea.gr


Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό όσον αφορά το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, τόσο από την μεριά της Τουρκίας όσο και από ολόκληρο τον πλανήτη.

Όταν εγκαινιάστηκε ο Ναός αυτός στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, είναι γνωστό σε όλους ότι η δόξα και η μεγαλοπρέπεια του είχε ξεπεράσει και το Ναό του Σολομώντα.

Ο ίδιος ο Ιουστινιανός βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας, αναφώνησε στα εγκαίνια: «Δόξα τω Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Ο Ναός αυτός γνώρισε ημέρες δόξης μέχρι το 1453 με μία παύση για 57 χρόνια μετά από την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204.

Οι πρώτοι που άλωσαν την Πόλη και αυτό τον μεγαλοπρεπή Ναό ήταν οι Φράγκοι.

Αυτό αποτέλεσε μια πρώτη προειδοποίηση του Θεού, προς τους Ρωμιούς Ορθοδόξους Χριστιανούς της Κωνσταντινουπόλεως.

Μετά ήρθε η δεύτερη άλωση από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, η οποία ήταν καταστρεπτική για όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο περικαλλής Ναός της Αγιάς Σοφιάς, μετατράπηκε αμέσως μετά την άλωση σε τζαμί μέχρι και το 1934.

Το 1919 όταν ο συμμαχικός στρατός μπήκε στην Πόλη, ένας τολμηρός κρητικός στρατιωτικός Ιερέας της Β’ Ελληνικής Μεραρχίας, ο Ελευθέριος Νουφράκης παρόλο που ο Ναός ήταν τζαμί τέλεσε Θεία Λειτουργία μέσα στην Αγία Σοφιά με κίνδυνο ακόμα και για την ζωή του.

Ήταν και αυτό ένα σημείο για εμάς τότε! Από το 1934 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο χάρη σε έναν σπουδαίο φιλέλληνα, τον Τόμας Γουίτμορ.

Χάρη σε αυτόν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο και μπορούσαν όλοι οι χριστιανοί του κόσμου να την επισκέπτονται, καθώς ήταν η Μητρόπολη όλου του Χριστιανικού κόσμου.

Σήμερα, εν έτει 2020 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να μετατρέψει και πάλι την Αγιά Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε αν δεν το επιτρέψει ο Θεός.

Ο Θεός έδωσε την Αγιά Σοφιά ως δώρο για να λατρεύεται, όμως στην διάρκεια του χρόνου ένεκα των αμαρτιών μας αποφάσισε να τον πάρουν οι Τούρκοι και να λατρεύουν τον Θεό όπως αυτοί πιστεύουν.

Τώρα που θα ξαναλειτουργήσει ως τζαμί, θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό στις ημέρες μας, κυρίως για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Νομίζω πως το γεγονός αυτό είναι αφυπνιστικό για τους Ορθοδόξους, διότι δεν συνετιστήκαμε παρόλο που μας δόθηκε η ευκαιρία και δεν μετανοήσαμε για τις αμαρτίες μας.

Προσωπικά ως κληρικός δεν είναι σωστό να κρίνω, αν ήταν εύστοχες ή όχι οι πράξεις του Τούρκου Προέδρου.

Κατά τον Απόστολο Παύλο μόνο όποιος έχει “νουν Χριστού” μπορεί να βλέπει τα πράγματα θεϊκά, διότι οι χειρισμοί τέτοιων δύσκολων προβλημάτων μπορεί να φέρουν ολέθρια αποτελέσματα.

Ο Θεός πάντα έστελνε τα σημάδια του στους ανθρώπους που κατοικούν στη γη, όπως οδήγησε με το άστρο τρεις μάγους από την ανατολή μέχρι το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Σωτήρας Χριστός.

Μόνο στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο αναφέρεται η προσκύνηση των μάγων και όπως διαβάζουμε ήταν οι μοναδικοί οι οποίοι είδαν το σημείο αυτό.

Αν και εθνικοί (Πέρσες) ο Θεός τους φώτισε να αντιληφθούν αυτό το σημείο, ενώ οι Εβραίοι που τον περίμεναν δεν είδαν το σημείο του Θεού.

Τουναντίον κηρύχθηκε διωγμός από τον Ηρώδη, που είχε ως αποτέλεσμα να σφαγιαστούν 14 χιλιάδες νήπια.

Παράδοξο και οξύμωρο σχήμα να γεννιέται ο Σωτήρας και εξαιτίας της γέννησής Του, να σφαγιάζονται 14 χιλιάδες αθώες ψυχές.

Αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι με τον ερχομό του Σωτήρος Χριστού, όσοι θα τον πιστεύουν και θα τον ακολουθούν θα διώκονται.

2000 χρόνια από την Γέννηση του Χριστού ο Χριστιανισμός είναι υπό διωγμόν!

Είναι θαυμαστό και σημαδιακό πως ο κομήτης που έγινε ορατός τα ξημερώματα της Παρασκευής 10 Ιουλίου στον ελλαδικό χώρο ονομάζεται Νεα Σοφία (NEOWISE), ημέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε η Αγιά Σοφιά να γίνει Τζαμί.

Ακόμα και στην περίοδο που ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία του βυζαντινού κράτους, καιροφυλακτούσαν γύρω από το Βυζάντιο πως να γκρεμίσουν αυτό το οικοδόμημα του χριστιανικού κόσμου.

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι η απόφαση που ελήφθη είναι κατά παραχώρηση Θεού για να αφυπνιστεί όλος ο χριστιανικός κόσμος, αλλά πρωτίστως να καταλάβουμε ότι οι χριστιανικές αξίες δυστυχώς παραμελήθηκαν πρώτα από εμάς.

Κάποτε ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ευσεβής άνθρωπος, κάτι που μόνο ο Θεός γνωρίζει.

Όμως από τα λίγα που γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πως τον διακατέχει μία ευσέβεια για την θρησκεία του.

Εμείς οι χριστιανοί δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε, ακόμα και αν έχει μετατραπεί αυτός ο Ναός σε τζαμί.

Ως Ορθόδοξοι γνωρίζουμε ότι ο Θεός δεν κατοικεί σε χειροποίητους Ναούς, αλλά κατοικεί στις καθαρές καρδιές των ανθρώπων.

Τον τελευταίο καιρό το διαδίκτυο βρίθει από προφητείες, και πολύ περισσότερο για το ζήτημα της Αγιάς Σοφίας και γενικά της Πόλης.

Κάποτε ο Άγιος Πορφύριος μου έστειλε ένα γράμμα, όταν πήγα να γίνω μοναχός στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους.

Με εκείνο το γράμμα ο Άγιος Πορφύριος ήθελε να μου δώσει μία συμβουλή, διότι κάποιος υποτακτικός του είπε ότι εγώ ανέφερα πως ο Γέροντας είπε κάτι για την Πόλη.

Στο γράμμα που μου έστειλε ο Άγιος Πορφύριος ήταν ξεκάθαρος, μου θύμισε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, πως εμείς οι χριστιανοί «ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13,14).

Ο Άγιος Πορφύριος που είχε ως πρότυπο τον Απόστολο Παύλο, με συμβούλεψε από το ξεκίνημα της πνευματικής μου ζωής να έχω την καρδιά και το μυαλό μου στην άνω Ιερουσαλήμ.

Καλό και άγιο θα ήταν να συνετιστούμε και να μετανοήσουμε όλοι για τις αμαρτίες μας, αλλά και να πούμε γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Τουλάχιστον είναι παρήγορο για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, που αν και η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί παρόλα αυτά υπάρχει!