«Η οργή του κ.Μάξιμου για τον πρ. Τρίκκης κ. Αλέξιο»

 

Mεγάλη θλίψη και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η «οργή του κ.Μάξιμου» Μητροπολίτου Ιωαννίνων και Τοποτηρητού στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, μετά την εκδημία του Μακαριστούν Σεραφείμ, του μεγάλου αυτού Ποιμενάρχου, για την επίσκεψη του πρ.Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών, Γέροντος Αλεξίου, εις την Ιεράν Μονήν Ρουσάνου των Μετεώρων.

Μία τελείως προσκηνυματική κίνηση, η οποία έπρεπε να διευθετηθεί με μια προσωπική επαφή ανάμεσα στους δύο Ιεράρχες, έγινε αιτία να ανοίξουν οι Εκκλησιαστικοί « Ασκοί του Αιόλου» και να χρησιμοποιηθούν πρωτοφανείς και άστοχες εκφράσεις. Η επίσκεψη αυτή χαρακτηρίστηκε από τον κ.Μάξιμο, ως «αήθης και αντιεκκλησιαστική ενέργεια» και γι’ αυτό ο ίδιος εξέφρασε «την αποστροφήν και την θλίψιν».

Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, που θα μας οδηγήσει στην Σταύρωση και στην Ανάσταση και παρόμοιες ενέργειες κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν την Εκκλησία της Ελλάδος. Η φρασεολογία αυτή δεν αρμόζει στην Ιερότητα των ημερών, και δίδει τροφή σ’ αυτούς που πολεμούν την Ορθοδοξία και αποκαλούν «Παγανιστικό φαινόμενο» την άφιξη του Αγίου Φωτός. Η Εκκλησιαστική Παιδεία, η κοινωνική ωριμότητα και ο σεβασμός, προς όσους υπηρέτησαν επι δεκαετίες την Τοπική Εκκλησία, πρέπει να είναι τα απαραίτητα στοιχεία της προσωπικότητας ενός νέου Ιεράρχη

Η χριστιανική σεμνότητα, ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και η Αγάπη προς όλους, πρέπει να φωλιάσουν στην ψυχή και στις πράξεις όλων αυτών που είναι ταγοί της Εκκλησίας. Γι’ αυτήν ομιλεί ο Απόστολος Παύλος στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή γράφοντας «εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και την αγγέλων ΑΓΑΠΗ δε μη έχω γέγονα χαλκός ηχών ή κυμβαλον αλλαλάζον».

Παρόμοιες ενέργειες προσβάλλουν τους ανθρώπους της Θεοσώστου αυτής επαρχίας, δίνουν τροφή στους εχθρούς της Εκκλησίας και υποβιβάζουν το μεγάλο Εκκλησιαστικό και Κοινωνικό έργο του Γέροντα Αλεξίου, κατά κόσμον Θεοδώρου Μιχαλόπουλου. Είναι άδικο, για μια τέτοια κίνηση,να εισπράττει ο πρ.Τρίκκης και Σταγών το «αντί του μάνα χολή και αντί του ύδατος όξος».

Μακάρι αυτό το λάθος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων και Τοποτηρητού στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων να ναι το πρώτο και το τελευταίο.

Με εκτίμηση,

Δρ. Κώστας Πατέρας

Πολιτευτής Τρικάλων

D. Ed., M.Ed.,D.