Ομιλία του Δρ. Χρίστου Λιάπη στην Οξύνεια με θέμα «Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία»

 

Ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης ΜD, MSc, PhD, θα μιλήσει, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Οξύνειας, στην Οξύνεια Καλαμπάκας, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, στις 11:00, με θέμα: «Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία»

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο γιατρός θα έχει εκτενή συζήτηση με το ακροατήριο, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτών για τα φλέγοντα προβλήματα τις καθημερινότητας και τον περιορισμό της αρνητικής επίδρασής τους στην ψυχική υγεία και ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά:

«Πάντοτε, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μιλούμε για “εθνική κατάθλιψη”, θα πρέπει, όμως, να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη θλίψη που μπορεί να προκαλούν οι οικονομικές δυσχέρειες και οι βίαιες προσαρμογές που υφίστανται οι πολίτες, λόγω της οικονομικής στενότητας, της περιστολής των εσόδων, της ανεργίας και της λιτότητας και στην κλινική εκδήλωση κατάθλιψης. Η πρώτη είναι μια φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής, ενώ η δεύτερη είναι μια ψυχοπαθολογική κατάσταση.

Καθώς μεγάλο ποσοστό των αυτοκτονιών που διαπράττονται στη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, γίνονται από άτομα που πάσχουν από τις λεγόμενες άτυπες μορφές της κατάθλιψης, θα πρέπει ο κάθε κλινικός ιατρός να είναι ευαισθητοποιημένος και να επαγρυπνεί. Την ίδια στιγμή, οι προληπτικές μας παρεμβάσεις πρέπει να δίνουν έμφαση και στην ενδυνάμωση των πολιτισμικών παραγόντων οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την κοινωνική ανθεκτικότητα στην κρίση. Σημαντικό παράγοντα αυτού του είδους αποτελεί ο οικογενειακός ιστός που στις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου συγκροτεί έναν από τους κυρίαρχους υποστηρικτικούς μηχανισμούς.

Έχοντας υπηρετήσει ως Αγροτικός Ιατρός στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας, γνωρίζω από πρώτο χέρι την αξία των δράσεων προαγωγής της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα. Την αξία της εκπαίδευσης των Αγροτικών και των Γενικών μας Ιατρών, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των υπολοίπων ψυχικών διαταραχών. Χαίρομαι που, χάρη στην πρωτοβουλία του Μορφωτικού  Συλλόγου Οξύνειας «Η Μερίτσα» και της Προέδρου του, κας Ντιβουλία Ευαγγελίας, μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ, 13 χρόνια μετά τη θητεία μου ως Αγροτικός Ιατρός, με την ιδιότητα, πλέον, του ειδικού Ψυχιάτρου και Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξανά ανάμεσα στους κατοίκους της αγαπημένης μου Επαρχίας Καλαμπάκας, συνδράμοντας στην πρόληψη και τη βελτίωση της συνολικής τους υγείας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η πατρίδα μας.

 

Σύντομο Βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Δρ. Χρίστος Χ. Λιάπης ΜD, MSc, PhD, αποφοίτησε το 2003 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε το Αγροτικό του στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο των Βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, Veteran Affairs Hospital στο Ann Arbor του Michigan. Είναι κάτοχος και δευτέρου Μεταπτυχιακού Διπλώματος, στη Διεθνή Ιατρική και τη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετείχε στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου στην Αφρική.
Εκπαιδεύτηκε στην Ά Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών και ειδικεύτηκε περαιτέρω στις Συναισθηματικές Διαταραχές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης των Η.Π.Α. Εργάζεται ως Ψυχίατρος στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» και στο ιδιωτικό του Ιατρείο στην Κηφισιά, παράρτημα του οποίου ξεκινά τη λειτουργία του και στην Καλαμπάκα. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Συντονιστής στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και έχει  εκπαιδευτεί σε ψυχαναλυτικού και γνωσιακού προσανατολισμού ψυχοθεραπείες, ενώ είναι Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει πολλές συμμετοχές και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά Ψυχιατρικά και Ιατρικά Συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων του σε περιοδικά και βιβλία του κλάδου του.
Διηγήματα, δοκίμια και ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Παράλληλα με το κλινικό και ερευνητικό του έργο αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και εμφανίζεται στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έφεδρος Ανθυπολοχαγός και ο ίδιος, είναι εγγονός του Ήρωα του Ελληνοαλβανικού Έπους, Εφέδρου Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα, το όνομα του οποίου φέρει τιμητικώς το Στρατόπεδο της Καλαμπάκας και γιος του αποστράτου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Χρυσοστόμου Λιάπη και της Φρειδερίκης Λιάπη-Ζιώγα.