Ομιλία Χρήστου Σιμορέλη στη βουλή για τον Ε65

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του Χρήστου Σιμορέλη για κατασκευή του Νότιου τμήματος του Ε65

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να μιλήσω για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του Αναδόχου-Παραχωρησιούχου, για την κατασκευή του Νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, τόσο για εμάς στα Τρίκαλα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας και η ολοκλήρωση του, θα προσφέρει στον κεντρικό κορμό της Ελλάδας, ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Το σημαντικό αυτό έργο δυστυχώς είχε βαλτώσει λόγω προχειρότητας, λανθασμένης κατεύθυνσης και προγραμματισμού των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η αρχική σύμβαση έγινε το μακρινό 2007, το 2011 σταμάτησαν οι κατασκευαστικές εργασίες και το 2013 έγινε τροποποίηση της σύμβασης και αναβλήθηκε η κατασκευή του βόρειου και νότιου τμήματος (Νότιο ΠΑΘΕ μέχρι Ξυνιάδα και Βόρειο Τρίκαλα μέχρι Γρεβενά).

Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα και μειώνοντας το αρχικό κόστος να παραδώσει στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του έργου (το μόνο μη αναβαλλόμενο). Συγκεκριμένα ένα χρόνο πριν, στις 22 Δεκεμβρίου του 2017, δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα από την Ξυνιάδα έως τα Τρίκαλα, περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης για ολόκληρο το έργο. Πρόκειται για περίπου 80 χλμ., σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, που έδωσαν μια νέα μορφή στα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας. Η διάρκεια της διαδρομής μειώθηκε περισσότερο από 30 λεπτά ενώ ταυτόχρονα παρακάμπτονται οι επικίνδυνες στροφές του Δομοκού. Αυτές είναι σημαντικές αλλαγές που τις βιώνουν καθημερινά οι πολίτες του Νομού Τρικάλων και της ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Εμείς δηλαδή, κύριοι της αντιπολίτευσης, καταφέραμε αναλαμβάνοντας μέσα στην κρίση να ολοκληρώσουμε ή να δρομολογήσουμε την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που εσείς εγκαταλείψατε. Μάλιστα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πετύχαμε τη μείωση των απαιτήσεων των παραχωρησιούχων κερδίζοντας για τη χώρα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα αν δεν είχαμε αναλάβει εμείς και είχατε μείνει εσείς στην κυβέρνηση θα έμεναν προβληματικά και παρατημένα. Μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα και ερχόμαστε να κυρώσουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του Νότιου Τμήματος. Το τμήμα αυτό έχει μήκος 32,5 χλμ και θα ενώνει τον σημερινό «τυφλό» αυτοκινητόδρομο με τον άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης.

Είχα τονίσει και στην Επίτροπο Ανταγωνισμού ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου έτσι ώστε ο δρόμος να είναι βιώσιμος και ανταγωνιστικός. Έτσι θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από τους πολίτες και ειδικά από τους αγρότες και τους μικρομεσαίους για τη μεταφορά προϊόντων. Επίσης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και θα φέρει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς θα επιτευχθεί η σύνδεση με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Η χρηματοδότηση παραμένει στα 306 εκατ. ευρώ όσο αρχικά είχε προβλεφθεί παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν 11 χρόνια. Η σύμβαση έχει την έγκριση της Κομισιόν και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης οι αλλαγές στη σύμβαση τροποποίησης του 2013 μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προτάσσοντας το Δημόσιο συμφέρον για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο. Ένα έργο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν.

Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα καθώς δε υπάρχουν οι αγκυλώσεις των απαλλοτριώσεων. Το Νότιο τμήμα του Ε65, καλά να είμαστε, μέσα σε 36 μήνες να έρθουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥ. ΡΙΖ.Α να το εγκαινιάσουμε και αυτό. Ακριβώς όπως κάναμε με το κεντρικό τμήμα.

Σας ευχαριστώ