Ολοταχώς για συμφωνία, τα μέτρα απόψε στη Βουλή

vouli edrana 2

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την λήξη της κυβερνητικής επιτροπής καθώς η κυβέρνηση καταθέτει απόψε το νομοσχέδιο για τα μέτρα που έχει προτείνει στους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση καταθέτει στην επιτροπή το νομοσχέδιο με τα μέτρα προκειμένου να εγκριθεί αύριο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και με στόχο η έγκρισή του να την χρησιμοποιηθεί ως εξουσιοδότηση για την διαπραγμάτευση, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση της Αθήνας απεστάλη ήδη απόψε με email από το υπουργείο οικονομικών προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να εξεταστεί από τον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος.

Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου

Την πρόθεσή του να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου όπου εγκρίθηκαν τα μέτρα κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης διαφώνησε με τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση.

Ο κ. Λαφαζάνης σε συνέχεια και της ομιλίας του σε συνέδριο το πρωί όπου δήλωσε ότι το ΟΧΙ δεν μπορεί να γίνει ΝΑΙ σε μνημονιακά κρεματόρια, εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του στην ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδει με την εντολή του λαού που υποστήριξε το ΟΧΙ σε ποσοστό 62%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις κατέθεσε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης για τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και την αναβολή στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ζητούν οι δανειστές.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκαν αναλυτικά τα φορολογικά μέτρα καθώς η ανάγκη να υπάρχει δέσμευση από τους δανειστές για την διευθέτηση του χρέους.

Τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασαν φόβους για την σκληρή στάση που κρατά το Βερολίνο αλλά και ανησυχία για την πρόκληση…ατυχήματος από την πλευρά των κύκλων στις Βρυξέλλες που επιχειρούν να εμποδίσουν την συμφωνία

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε μετά τις 20:00 το βράδυ, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου στο οποίο εγκρίθηκαν οι νέες ελληνικές προτάσεις που θα σταλούν τις επόμενες ώρες στους Θεσμούς.

.